Objev vzácné fosílie. Jedná se o posledního dravého dinosaura

Vzácná fosílie dinosaura byla objevena v Argentině
 

Archeologie je obor stále živý. Byť jsou předmětem zkoumání spíše důkazy o civilizacích a živočiších, kteří už jsou dávno po smrti. V tomto ohledu se podařil opravdový úspěch. Co konkrétně našli vědci v Argentině? 

Paleontologové z argentinského Muzea přírodních věd v pondělí oznámili, že objevili zhruba 70 milionů let staré pozůstatky Megaraptora, který zřejmě patřil k posledním masožravým dinosaurům na Zemi.

Objev byl učiněn v březnu v jižní provincii Santa Cruz. Po zkoumání fosílií měřících deset metrů experti dospěli k závěru, že šlo dravého dinosaura z konce dinosauří éry.

65 milionů

Paleontolog Fernando Novas, který za projekt zodpovídá, uvedl, že před 65 miliony let došlo k vyhynutí dinosaurů a nový objev je Megaraptor, který patrně patřil k posledním zástupcům této skupiny.

Megaraptoři měli štíhlejší tělo než Tyrannosaurus rex. Měli také dlouhé svalnaté nohy, které jim umožnily dělat dlouhé kroky a pohybovat se rychleji. K udržování rovnováhy jim přitom sloužil dlouhý ocas. Na palcích měli podle Novase asi 40 centimetrů dlouhé drápy na chytání kořisti.

KAM DÁL: Neobyčejný nález vědce překvapil. Prehistorický savec je stokrát větší, než by čekali

 

Klíčová slova: