Podivné vánoční zvyky ve světě: Lebka na kůlu a kakací polínko

Kakající polínko nesmí na Vánoce chybět v žádné katalánské domácnosti
  |   zajímavost

Prosinec je ve většině zemí světa obdobím Vánoc a tradic s nimi spojených. U nás nesmí na sváteční tabuli chybět kapr a bramborový salát, netrpělivě čekáme na to, až zazvoní Ježíšek, a někteří vytrvalí šťastlivci dokonce spatří i zlaté prasátko. Vánoční zvyky v některých zemích ale připomínají spíše podivné sny nebo také noční můry.

V celé řadě zemí bychom s třeboňským kaprem, uleželým bramborovým salátem a kily vanilkových rohlíčků, zdá se, neuspěli. Jednou z těchto zemí je i Japonsko, kde Vánocům vládne smažené kuře, konkrétně to z řetězce rychlého občerstvení KFC.

Vánoční KFC v Japonsku

Japonci si o Vánocích na kapra či jiný druh ryby v trojobalu rozhodně nepotrpí. Řetězec rychlého občerstvení KFC totiž v této asijské zemi spustil svou vánoční kampaň, pomocí které udělal ze smaženého kuřete, které je hlavním lákadlem řetězce, nejžádanější vánoční večeři.

Pokud chcete v Japonsku na Štědrý den navštívit KFC, musíte si dokonce udělat rezervaci, a to minimálně několik týdnů předem, jak uvádí Wanderlust.

Vánoční jízda na kolečkových bruslích ve Venezuele

Týden před Štědrým dnem se obyvatelé Venezuely každý den v ranních hodinách účastní vánoční bohoslužby s názvem Misa de Aguinaldo. To by ještě nebylo nic podivného, většina z nich ale volí velmi originální způsob, jak se na mši dopravit.

Tím nejoblíbenějším způsobem dopravy je totiž v hlavním městě Venezuely Caracasu jízda na kolečkových bruslích.

Kvůli tomuto zvyku je dokonce v hlavním městě země v ranních hodinách uzavřena většina silnic, aby věřící s chrániči na kolenou bezpečně dorazili na bohoslužbu.

Děsivý Krampus v Rakousku

Jednou ze zemí, kde byste Vánoce s největší pravděpodobností trávit nechtěli, je Rakousko. Ulicemi se tam totiž potulují desítky mužů v kostýmech děsivých čertů, kteří mají jen jeden jediný úkol, najít zlobivé děti.

Není ale výjimkou, že při svém řádění vyděsí také několik dospělých. Krampusové mají totiž k dobráckým čertům, které známe z pohádek, hodně daleko, Rakousko v období Vánoc připomíná spíše novely Stephena Kinga.

Katalánsko a vánoční "kakací polínko"

V Katalánsku lidé udržují ne jednu, ale hned dvě velmi podivné tradice, které jsou navíc spojeny s vykonáváním potřeby. Méně slavnostní aktivitu si lze představit asi jen těžko, přesto se ale stala středem katalánských Vánoc.

Do betlémů mimo jejich klasické osazenstvo přidávají ještě figurku rolníka se staženými kalhotami, který zrovna vykonává svou potřebu. To ale není vše...

Ve většině domácností v Katalánsku najdete také usměvavé "kakací polínko", které je po celý čas udržováno v teple pod dekou a krmeno sladkostmi. Na Štědrý den poté dostane pořádný výprask, aby "vykakalo všechny dárky," které ukrývá pod dekou.

Nemrtvý kůň ve Walesu

Lidé ve Walesu si potrpí na staré pověsti, legendy, ale také na celou řadu pověr, které se s nimi pojí. Obyvatelé jižního Walesu Vánoce slaví pochodováním s lebkou koně od domu k domu.

Mari Lwyd je prastará keltská tradice, která zahrnuje lebku koně napíchnutou na kůl, přes který je přehozeno bílé prostěradlo. Velšané poté s tímto hrůzu nahánějícím výtvorem chodí od domu domu a zpívají. Lidé, kteří této skupince otevřou, by měli také zazpívat a její členy pohostit nějakým jídlem a pitím.

Zdroj: WanderlustYHA

KAM DÁL: Psi zlepšují náš celkový zdravotní stav, potvrzuje studie.

Klíčová slova: