První mobily v Československu: Drahé a těžké „kufříky“, které se daly použít jako zbraň

Tesla Pardubice ve své době nabízela převratné vysílače, dnes jsou z areálu ruiny
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Dnes u sebe nosíme v podstatě malé přenosné počítače. Z mobilních telefonů se stal komplexní technologický produkt. Ale nebylo to tak vždycky. Na počátku devadesátých let se v tehdejším Československu objevily první modely, které byly symbolem úspěchu a prosperity jednotlivce.

V České republice už nenajdete ani jednu funkční telefonní budku. Jen starší ročníky mají v domácnostech pevnou telefonní linku. Doba se radikálně mění a dostupnost chytrých telefonů, které nenabízejí pouze funkce volání a psaní zpráv, je obrovská. Úplné počátky mobilní sítě v Československu jsou však překvapivě celkem „vousaté“.

Úplné začátky

Po roce 1968 se začala v Československu rozvíjet experimentální radiokomunikační síť, která byla v podstatě prvním zásadním krokem pro mobilní telefony. Velmi brzy se tento princip dostal do rukou nadřízených, kteří si tento zajímavý mobilní monopol nechali pro sebe. V sedmdesátých letech se Tesla Pardubice rozhodla nabídnout nový princip vysílačů a systému telefonní mobilní sítě. Telefon se ladil podle místa, kde se telefonující nacházel. Zásadním problémem těchto prvních telefonních sítí, které se obdobně rozvíjely v USA a západní Evropě, byl princip zpoplatnění, který nebyl v podstatě možný. 

První mobilní síť AMPS vznikla v USA v roce 1979. V Evropě to byla skandinávská síť NMT. Později navázala Velká Británie a Francie. 

Přístroje byly obrovské a těžké. Nebyl to tedy doslova přenosný a mobilní telefon, ale bylo nutné mít zařízení pro převoz. Linka, která byla schopna zařídit funkční vysílač, totiž zabrala místo v celém kufru automobilu. Pro lidi se tedy nejednalo o nic atraktivního, a proto tento přístroj fungoval spíše jako služební telefon pro spoje, které linku spravovaly. Následně však velký zájem o tento vynález projevili funkcionáři a později se stanice tohoto typu dostaly mezi taxikáře.

První veřejná síť 

V první polovině devadesátých let se první veřejná síť u nás rozvíjela společně s prvními mobilními operátory, kteří využívali skandinávský systém, tedy NMT. Už v roce 1990 byl založen Eurotel, o rok později proběhl první telefonát. 

Úplně první telefon, který byl schopný provádět mobilní připojení na zdejších sítích, vážil neuvěřitelných pět a půl kila. Byl jím telefon Nokia Talkman, jenž byl vyroben už v roce 1985. Ten má ovšem ještě staršího předchůdce v modelu Motorola DynaTac z roku 1984. Zmíněná Nokia se začala prodávat v roce 1991. Na trhu si člověk mohl koupit tento telefon za neuvěřitelných 60 tisíc korun. Byl to v podstatě takový menší kufřík, který se dal v případě ohrožení použít i jako zbraň. Pokud byste jím totiž „flákli“ útočníka po hlavě, měl by slušnou bouli. 

Drahý nebyl jenom přístroj, ale také volání, kdy se zároveň platil příchozí i odchozí hovor. Obrovská a těžká baterie vydržela den, maximálně půl dne. Jeden hovor mohl být dlouhý maximálně půl hodiny. Přístroj byl tak primárně určen jen pro bohaté podnikatele. Nebylo totiž v moci obyčejného občana vynaložit tolik prostředků. A zároveň tento přístroj ani neměl využití, když uvážíme, pro jak úzkou skupinu byla první Nokia určena. 

Síť GSM znamenala zlom

Vývoj mobilních telefonů byl velmi rychlý a první těžké modely velmi brzy začala vytlačovat konkurence, která už byla lépe přenosná. Také ceny hovorů a ceny zařízení klesaly. Zásadním zlomem v České republice byl rok 1996, kdy do země přišla mobilní síť GSM – a s ní i progresivní firmy operátorů. Ceny šly dolů a mobilní telefon začal být dostupný pro velký počet lidí. Revoluce začíná.

GSM oproti systému NMT totiž mohla uživatelům nabídnout roamingové možnosti volání. Byť nabídka Eurotelu byla stále velmi nákladná, díky zmenšeným modelům a masivnímu zájmu uživatelů vznikl první gigantický operátor, který v prvopočátcích neměl konkurenci. Postupně se k funkci volání přidalo také posílání zpráv. SMS (short message service) byla populární i díky nízkému tarifu služby. 

Zdroje: redakce, e15.cz, mobilenet.cz, ceskatelevize.cz

KAM DÁL: Atraktivní fotku jde vyfotit i na mobil a bez filtru! Nebojte se jít blíž. Ještě blíž.