Prvok zabíjel děti v Ústí nad Labem. Nosem vleze do mozku, oběť nemá šanci

Primárně žije ve sladké vodě, toleruje vysoké teploty až do 45 °C, jaké panují např. v okolí výpustí z elektráren a v termálních pramenech
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Prvok, který nezná slitování. Naposledy se připomněl v americkém Texasu před několika lety. Byť je hlavním onemocněním posledních let koronavirus, na jednobuněčný organismus, který si v šedesátých letech vyžádal mrtvé v Ústí nad Labem, se nesmí zapomínat.

Naegleria fowleri způsobuje tzv. primární amébovou meningoencefalitidu. Průběh této choroby zní opravdu děsivě. Šílená bolest hlavy, mdloby, zvracení, propadnutí do kómatu, zcela zničená mozková tkáň a nakonec nekompromisní smrt. Ne, nejedná se o strašidelný román ani filmový thriller. Takový zabijácký prvok opravdu existuje, a dokonce se poprvé objevil v Ústí nad Labem. 

Jenom nosem

Pravé jméno tohoto lidského nepřítele je Naegleria fowleri – améba. Je nutné podotknout, že se s lidmi potká opravdu jen výjimečně. Byť se v roce 2020 dostal tento prvok do městských vodovodů a kanalizací v americkém Texasu, paradoxně nejvíce paseky prováděl v šedesátých letech na našem území.

Konkrétně se tragické setkání člověka a améby odehrálo v Ústí nad Labem. A co vlastně tato nebezpečná potvora způsobuje? Nemoc zvaná amébová meningoencefalitida se přenáší převážně nosní dutinou, odkud cestuje do mozku, kde se odehrává nekompromisní likvidace všeho, co mu přijde do cesty. 

K takové nákaze je nutné prudce ponořit hlavu do vody, kde tento prvok působí. Není tak překvapivé, že největší pravděpodobnost nákazy může proběhnout v bazénu. A to se také stalo. 

Evropský unikát z Ústí

Bazén ve Vrbenských lázních, který se nachází v Ústí nad Labem, má s tímto nepřítelem lidského mozku velmi vážnou zkušenost. V letech 1963 až 1965 se zde totiž nakazilo a také zemřelo až šestnáct osob. Výsledky shrnul výzkumný vědecký tým až v roce 1980. Smutným faktem na celé události je skutečnost, že se jednalo převážně o malé děti. Nejmladší oběti bylo osm let. 

Původ této zvláštní, ale také nekompromisní nemoci vědci odhalili až v roce 1967. Smrtelné améby se množily ve spáře kachlíků, a když se zvedla hladina vody v bazénu, dostaly se velmi rychle do vody, odkud už měly snadnou cestu skrze nos do mozku lidských obětí. 

I když se v ústeckém bazénu měnila voda, k valnému efektu to nevedlo, protože se tím situace vyřešila jen na maximálně dva týdny. To, kde se zdroj nachází, se zjistilo až v roce 1978. Smrtelné případy z Ústí nad Labem jsou doposud největším zaznamenaným epicentrem řádění tohoto nebezpečného prvoka. Jedná se však o zcela ojedinělou chorobu a po celém světě je známo jen něco přes 300 případů. 

Právě československý vědecký výzkum pomohl lékařskou obec a epidemiologii seznámit s tímto nebezpečným lidským nepřítelem. 

Zdroj: redakce, cnn.iprima.cz, blesk.cz, denik.cz

KAM DÁL: Chronický zánět v těle může způsobit vznik rakoviny, artritidy i dalších nemocí. Pomůže vám s ním olivový olej.

Klíčová slova: