Putin a denacifikace Ukrajiny: Jak je to doopravdy s ukrajinským fašismem

Putinova snaha o obhajobu invaze na Ukrajinu ztroskotala
  |   názor

Vladimir Putin se pokouší o obhajobu násilí, které páchá v demokratickém státu. Snaží se prý Ukrajinu zbavit fašimu. Toto tvrzení narazilo na obrovskou míru odporu, ale ozvali se i tací, kteří mu dávali za pravdu. Jak to tedy ve skutečnosti je? Na to se snažili přijít v The Guardian.

Ruský prezident při zahájení invaze na Ukrajinu oznámil, že důvodem jeho konání je snaha o denacifikaci země. Sám je ale autokratem, který odstraňuje svou opozici i kritiky, a zároveň je i vůdcem krajní pravice.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelensky je na druhé straně v čele demokratického státu, kam se dostal po získání nadpoloviční většiny hlasů ve férových prezidentských volbách. Mimo jiné má také židovské předky, kteří se stali obětí holocaustu.

Krajně pravicové hnutí na Ukrajině

Ukrajina má také krajně pravicové hnutí, jeho příslušníky jsou krajně pravicoví nacionalisté, kteří patří do pluku Azov. Tato vojenská skupina bývá často spojována s neonacistickým hnutím. Na druhou stranu se ale žádná demokratická země bez pravicového hnutí "neobejde".

Také na Ukrajině pravice samozřejmě existuje, nijak velké oblibě se netěší, ve volbách v roce 2019 získala pouhé 2 % hlasů. Podpora je tedy mnohem menší než v celé řadě dalších demokratických zemí v Evropě. Včetně Německa a Francie.

Putinova snaha o ospravedlnění ruské invaze na Ukrajinu tím, že ji chce zbavit fašismu, je tedy naprosto absurdní. Spíše to zvýrazňuje jeho podobnost fašistickému vůdci.

Návrat sovětské síly ve formě fašismu

Lídr fašistického hnutí totiž svým následovatelům slibuje obnovu národa a za jeho úpadek viní etnické a náboženské menšiny, liberály, homosexuály, feministky a další. Zároveň se takový vůdce staví do pozice zachránce celého národa, kterého nelze nahradit.

Za druhé světové války postupoval Adolf Hitler podle stejného vzorce a z úpadku Německa vinil židy, které označil za jeden z hlavních důvodů morálního úpadku státu.

Židé podle evropského fašismu podkopávají morálku států pomocí nejrůznějších práv a dalších nástrojů, které podporují rovnost mezi lidmi, tedy bojují s nerovností homosexuálů, liberálů a dalších menšin.

Fašistický režim vidí taková práva a nástroje jako slabost a své násilné metody omlouvá tím, že chce ochránit národní identitu. Dále se také prezentuje jako síla, která ochraňuje evropské křesťanství, které je jedním z hlavních pilířů evropské identity. Často je tedy fašismus téměř nerozeznatený od křesťanského nacionalismu.

Putinova invaze na Ukrajinu je podle mnohých pouhou snahou o „návrat sovětské síly ve formě fašismu,“ jak to popsal Timothy Snyder ve své knize Cesta k nesvobodě.

Zdroj: The GuardianRoad to Unfreedom

KAM DÁL: Baba Vanga předpověděla válku s Ruskem. O tom, jak dopadne, měla jasno.

Klíčová slova: