Rebel, který proslul v Sýrii, nabízí pomoc Ukrajině

Suheil údajně v Sýrii vyhodil do povětří 140 tanků
  |   zajímavost

Legendární Suheil al-Hammoud proslul ve válce v Sýrii. To, co při konfliktu v zemi dokázal, je téměř nemožný cíl pro celou armádu, natož pro jednoho člověka. Zdá se, že by proti němu Rusové neměli šanci.

Suheil al-Hammoud prý dokázal v Sýrii zlikvidovat 140 tanků. Rebel vyhazoval do povětří tanky prezidenta Sýrie Bashara al-Assada s pomocí protitankových střel, bojoval tak za svobodu.

Dokonce získal přezdívku "Abu al Taw" podle jména jedné z protitankových střel BGM-71 TOW.

Minulý týden v pátek na sociální síti twitter zveřejnil zprávu, ve které stálo: „Jak se můžu zapojit do konfliktu na Ukrajině a bojovat po boku Ukrajinců? Jsem připravený.“

 

 

V den, kdy na Ukrajinu zaútočila ruská vojska, tedy 24. 2., na svůj profil na twitteru nasdílel obrázky dvou žen, jedna žena byla fotografem zachycena uprostřed konfliktu v Sýrii a druhá právě na Ukrajině. Fotokoláž popsal následovně: „Nepřítel je jen jeden.“

 

 

Den poté nasdílel velmi emotivní příspěvek, na kterém po ulici utíkají dvě děti, jedno drží vlajku Sýrie a drohé utíká s vlajkou Ukrajiny. Příspěvek nadepsal jako: „Jedna naděje, jeden sen.“

 

 

 

Suheil je, zdá se, jedním z nejlépe trénovaných vojáků na boj na souši. Jeho zkušenosti jsou více než obdivuhodné.

„Před přeběhnutím 27. března 2012 jsem byl tím nejlepším střelcem ve výcviku speciálních sil,“ sdělil v roce 2021 v rozhovoru pro Calibre Obscura.

„Mým prvním úkolem bylo zaútočit a osvobodit skladiště Khan Tuman na jihu Aleppa, kde jsem utrpěl své první zranění,“ svěřil se rebel.

Osvobodil 46. pluk, kde sloužil před revolucí, a mezitím se zmocnil hned několika střel.

Naštěstí pro Ukrajinu to zatím vypadá, že je možné, aby se Suheil připojil k ukrajinské armádě a dost možná tak velkou měrou přispěl k vyrovnání sil s jejím ruským protivníkem.

Zdroj: Calibre Obscura, Daily Star

KAM DÁL: Sbohem, dcero. Sbohem, ženo. "Vojáci" se loučí s rodinami, možná už je nikdy neuvidí.

Klíčová slova: