Ruská čmoudící chlouba Admiral Kuzněcov je k smíchu. Proč ji raději sami nepotopí?

Letadlová loď Admiral Kuzněcov tráví většinu své služby na opravách v doku, má tam zůstat nejméně další dva roky
  |   zajímavost

Ruská admiralita oznámila, že se největší loď válečného námořnictva Admiral Kuzněcov vrátí do služby nejdříve v roce 2024. Jde o další zdržení v nekonečném kolotoči oprav a modernizací, kterými jediná ruská letadlová loď prochází. Je otázkou, jestli by nebylo lepší, aby Rusové vysmívanou loď raději sami potopili.

Letadlový křižník Admiral Kuzněcov se nachází už několik let ve 35. loděnici v Murmansku, kde mu má být kompletně přestavěn jeho pohon. Ten totiž tvoří obstarožní parní turbíny, což je příčinou hustého kouře, který při plavbě neustále loď halí.

Pro srovnání, moderní americké letadlové lodě jsou poháněny jadernými reaktory. Parní turbíny jsou poruchové, což má za následek, že Kuzněcova na všech jeho plavbách doprovází remorkér, který jej v případě potřeby táhne do přístavu. To se stalo například v roce 2012, kdy mu u francouzského pobřeží doslova došla pára a musel být potupně odtažen zpět do domovského přístavu.

Bombardoval povstalce a hledal Kursk

Z vlajkové lodi ruského námořnictva, která měla být postrachem západních loďstev, si už dnes většina odborníků i veřejnosti dělá legraci. Loď má za sebou jen jedno jediné bojové nasazení, kdy její stíhačky bombardovaly povstalce v Sýrii. Ještě se podílela také na pátrání po nešťastné ponorce Kursk. Jinak tráví většinu času v přístavech, kde je různě opravována a modernizována. Ani to ale není pro ni úplně bezpečná varianta.

Patří už do šrotu

V roce 2018 se potopil suchý dok, ve kterém byl Kuzněcov opravován. Při nehodě se navíc na palubu zřítil obrovský jeřáb, prorazil do lodi díru a zpozdil veškeré další opravy. V roce 2019 vypukl na lodi požár, zemřeli dva námořníci a loď byla ještě více poškozena. Opravy škod byly vyčísleny na 1,5 miliardy dolarů. Loď se měla do služby vrátit v roce 2020, což, jak vidíme, se nestalo a podle admirality je potřeba další čas na další opravy a modernizace nejméně do roku 2024.

Je otázka, jestli sankce a ekonomická situace vůbec umožní, aby loď byla ještě někdy uvedena do služby. Nemalou roli hraje také tradiční neschopnost a korupce, které všechny opravy provázejí. A proč ji vůbec opravovat? Jako válečná loď je Admiral Kuzněcov k smíchu, pro rozpočet je to černá díra, kde mizí miliardy, a ani propagandisticky to není žádná výhra. Pro ruské námořnictvo by bylo možná nejlepší, kdyby Kuzněcova prodali do šrotu, protože by tím aspoň vydělal nějaké peníze. To ovšem tradiční ruská pýcha nedovolí, zvlášť, když jinou letadlovou loď námořnictvo nemá.

Zdroj: navalnews.com

KAM DÁL: Ukrajinci mají ve výzbroji moderní evropské útočné pušky z Belgie.

Klíčová slova: