Sověti vyrobili nejplacatější tank na světě, měl ale několik drobných chyb

Objekt 775
  |   zajímavost

Experimentální tank s oficiálním názvem Objekt-775 zaujme na první pohled svou placatostí a velmi krátkou hlavní. Popravdě vypadá trochu jako karikatura tanku. Ve skutečnosti mělo jít o ničivý stroj, který měl mít schopnost ovládnout bojiště. Jenže vůbec se to nepovedlo.

Tank se začal vyvíjet v 60. letech v závodech v Čeljabinsku. Zadání bylo jasné - tank měl mít jako vůbec první na světě schopnost odpalovat rakety. V tomto případě mělo jít hlavně o protitankové rakety Rubin a střely země-země Bur. V tanku jich bylo až 72. Posádku tvořili dva muži doslova uvěznění v placaté otočné věži.  O pohon tanku se starala dvojice plynových turbín o výkonu 700 koní.

Raketový tank nebo placka na pásech

Sovětští stratégové si od Objektu – 775 slibovali mnoho. Měl se pohybovat po bojišti jako mobilní raketomet a svými střelami pustošit síly nepřítele až na vzdálenost 4 kilometrů. NATO nic podobného ve výzbroji nemělo. Díky nízkému profilu by byl velmi obtížně zasažitelný z jiného tanku. Zlaté pravidlo říká, že čím nižší profil tank má, tím je těžší ho zasáhnout.

Slepý a zranitelný tank

Tank byl na svou dobu opravdu pokročilý, ale měl dvě podstatné chyby. Nízký profil způsobil, že se nemohl dostávat jako ostatní tanky přes překážky. V podstatě mohl působit jen na rovině v přehledném terénu. Druhý problém byl v zaměřovacím systému.

Šlo o infračervený naváděcí systém, který zaměřil cíl paprskem. Byl ale poměrně nedokonalý, takže pokud se v linii paprsku objevil jakýkoliv objekt, třeba strom, nebo dokonce stačil i oblak kouře nebo oheň, systém oslepl. Pro ruskou armádu se navíc celý projekt ukázal být extrémně drahý. Dopadlo to tedy stavbou několika málo exemplářů, jediný z nich se dochoval dodnes ve vojenském muzeu v Moskvě.

Zdroj: allthatsinteresting.com

KAM DÁL: Nejbizarnější tank byl z vlnitého plechu.