Svatba s blízkým příbuzným? Kupodivu to jde, když na to máte žaludek

Svatba mezi sestřenicí a bratrancem je u nás dodnes kontroverzní
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Láska si nevybírá, alespoň tak to praví romantické filmy! Ale právní předpisy říkají, že vzít si svého příbuzného v přímé linii nebo do druhého stupně příbuznosti je nezákonné. Co to ale znamená a do jaké skupiny spadá sestřenice? Ta zákonodárcům totiž překvapivě vůbec nevadí. 

Svatba je velká věc pro celou rodinu – a co potom, když se na ní sejde jedna rodina. V Evropě přitom nebylo historicky nijak výjimečné vzít si vzdáleného člena rodiny. Typickým příkladem je šlechta, kde byly takové sňatky zcela běžné. A ačkoliv dnes už si nevezmete bratra ani matku, se sestřenicí vám nikdo problémy dělat nebude. Zákon totiž tento příbuzenský vztah už nepovažuje za tak rizikový, aby před ním obyvatele chránil právním předpisem. 

V historii to bylo běžné

Ve filmu Vlk z Wall Street říkal Donnie Azoff, kterého si zahrál Jonah Hill, že si vzal svoji sestřenici, protože je děsně sexy a nechtěl, aby ji měl někdo jiný. Sám Zeus byl dítětem sourozenců, Oidipus si vzal svou matku a spartský král Leonidas se dokonce oženil se svou neteří a císař Claudius v Římě kvůli neteři změnil zákony. Za incest to nikdo nepovažoval.

Incest je termín, který popisuje sexuální aktivitu nebo sňatek mezi příbuznými, kteří nemohou legálně uzavřít manželství. Věnuje se mu zejména trestní právo. Tyto vztahy jsou obvykle považovány za morálně, eticky a právně nepřijatelné v mnoha společnostech po celém světě. Existuje několik forem incestu, včetně sexuálního zneužívání dítěte ze strany rodičů nebo jiných příbuzných, sexuálního vztahu mezi sourozenci nebo mezi rodičem a dítětem. Důvody, proč je incest považován za neetický nebo nelegální, zahrnují riziko genetických abnormalit u potomků, potenciální zneužívání moci v případě vztahu mezi rodičem a dítětem a narušení rodinných vazeb a dynamiky. 

Jenže se s tím pochopitelně pojí možná úskalí – a to zejména riziko genetických onemocnění. Takový král Karel II. měl prý obludně zvětšený jazyk, a na koho promluvil, ten mu sotva rozuměl. Jeho rodiče – Marie Anna Habsburská a Filip IV. – byli strýc a neteř. Své ano řekla bratranci i anglická královna Viktorie

Odvážný Charles Darwin a jeho Emma

Lidé si jsou už dlouho vědomi toho, jaká rizika s sebou přináší příbuzenské sňatky a s tím spojený sex, proto v moderní společnosti takové nápady zákon zakazuje. I historicky má toto ustanovení své předchůdce – židovská Tóra jasně definovala, kdo smí a nesmí vstoupit do manželství. Děti, jejichž rodiče jsou blízcí příbuzní, považovala za nelegitimní.

V podobném duchu mluví také Korán. Ani to ale nezabránilo slavnému přírodovědci Charlesu Darwinovi, aby si vzal svou sestřenici Emmu Wedgwood. Posvětila mu to anglikánská církev a uspěl by i u nás. 

Chystejte veselku, nikdo vám v cestě nestojí

Jakkoliv na to můžeme nahlížet s podivem, bratranec a sestřenice jsou příbuzní třetího stupně, a tak český zákon považuje jejich sňatek za zcela legální. Trestný čin incestu se u nás vztahuje pouze na sourozence a příbuzné v přímém pokolení. Není to však standard, v USA je taková veselka zakázána hned v několika státech. Tyto inciativy přišly zejména po americké občanské válce, kdy narůstala snaha chránit zdraví místních obyvatel. 

Překvapivě neplatí automatický zákaz sňatku mezi bratrancem a sestřenicí ani v církevním právu, kdy můžete v případě třetí a čtvrté boční linie žádat místního biskupa o tzv. dispenz k sňatku.

Pokud se k takovému kroku rozhodnete, je vždy dobré v případě plánování rodiny upozornit ošetřujícího lékaře na to, že jako budoucí rodiče jste vzdálení příbuzní. Riziko geneticky podmíněných chorob se u vás totiž pochopitelně zvyšuje. 

Zdroj: občanský zákoník, trestní zákoník, history.com

KAM DÁL: Malý Adam se ztratil z hracího koutku. Tragédii se pak nepodařilo zabránit.

Klíčová slova: