Věčný život je možný, důkazem je medúza. Vědci chtějí zjistit, jak k tomu pomoci i lidem

Medúza Turritopsis Nutricula se umí vrátit "do dětství" - ilustrační foto
 

Také byste chtěli žít věčně? Mořská medúza to pravděpodobě dokáže, ukazují výzkumy vědců, kteří se tomuto zvláštnímu jevu věnují. Jaký může mít jejich poznání vliv na náš další život? Dokážeme jej po vzoru tohoto zajímavého tvora prodloužit?

Jak to medúza Turritopsis Nutricula dokáže? Z jejího pohledu jednoduše, nám se ale o takových proměnách vlastního těla může jen zdát. V práci Developmental Biology Scott F. Gilbert uvádí, že zatímco organismy, žijící v koloniích, mohou v podstatě dosahovat nesmrtelnosti - respektive “nesmrtelnosti” dosahují právě ony kolonie, u jedinců, žijících samostatně, jde o nemožný požadavek. Jak se ale zdá, právě tato medúza se rozhodla jít proti proudu a dokázat, že veškeré známé principy nemusejí být definitivní.

Neobyčejný život malé medúzy

Medúza, nebo lépe řečeno medúzka, dosahuje v dospělosti velikosti jen několika milimetrů, přesto může znamenat přelom ve vnímání života. Tento nezmarovitý polypovec se ze svého původního území v Karibiku velmi rychle rozšířil téměř do všech oceánů i moří. To je jistě heroický výkon. Ne však tak zdánlivě neuskutečnitelný jako návrat “do dětství”.

Jak dosáhnout nesmrtelnosti?

Na začátku svého života je každá taková medúza polypem, z něhož se později vyvine v dospělého jedince, tedy právě medúzu. Za běžných okolností bychom předpokládali, že také jednou přijde její konec, tak jak je tomu u všech ostatních tvorů. Jenže Turritopsis Nutricula dokáže prakticky nemožné. Po rozmnožení, tedy splnění úkolu pohlavně dospělého jedince, se dokáže vrátit zpět do polypového stadia - a začít znovu. Jde o poměrně rychlý a těžko sledovatelný mechanismus.

Základem je umění změny

Medúza Turritopsis Nutricula dokáže to, co my rozhodně ne. Zvládne již diferencované buňky, tedy takové, jimž byl určen konkrétní úkol, proměnit na buňky jiné. K takovému pochodu dochází i u jiných živočiců, vždy ale pouze při regeneraci konkrétních orgánů.

Zde se již dospělá medúza dokáže přetransformovat na své mladší já - a to po zániku vrchní části, zvané exumbrella - do podoby tak zvaných stolonů a polypů vlastní kolonie. Brzy po přichycení k povrchu, v řádu jednotlivých dnů, se pak začnou objevovat nové polypy, které se živí zooplanktonem a těší se na další život.

Nesmrtelnost i pro člověka?

O medúzu Turritopsis Nutricula se již několik let zajímají vědci po celém světě, někteří z nich dokonce s cílem poučit se a zjistit, jak její schopnost přenést přímo na člověka. Většina je samozřejmě skeptických, ale najdou se i tací, kteří se své myšlenky nehodlají vzdát. A jak víme, většina vynálezů, které změnily svět, se rodily v nedůvěře okolí. A tak si zatím můžeme jen představovat, že bychom jako lidstvo v budoucnu měli jednodušší existenci.

I když na druhou stranu - opravdu bychom chtěli žít věčně?

KAM DÁL: Dna trápí stále více lidí. Bojovat s ní lze i přírodní cestou

Klíčová slova: