Víte, proč je téměř na každém kusu spodního prádla malá mašle? Důvod vás možná překvapí

Mašle na spodním prádle se na něm objevila z důvodu historického vývoje a už na něm zůstala
  |   zajímavost

Toho, že je jsou na většině našeho negližé našité malé mašličky, jsme si už asi všechny všimly a rozhodně to není něco, co by nás překvapilo. Bereme je jako krásnou ozdobu, která se na tyto kusy oblečení prostě hodí. Jejich umístění má ale logický důvod.

Drtivá většina dámského spodního prádla, zejména tedy kalhotek, má na přední straně našitou malou mašličku. Každá žena si tohoto detailu už jistě všimla, ale většina si zkrátka myslí, že je tam prostě jen proto, že to dobře vypadá. To,  že se nejedná o žádnou náhodu, ví opravdu jen málokdo.

Někteří zvědavci se na tuto otázku zeptali na internetové stránce Reddit„Proč má tolik kalhotek tu malou mašli uprostřed jejich přední částí? Kde se ta tradice vzala,“ zněl dotaz.

Dříve bychom se bez mašle neobešli

Nakonec se jim i dostalo odpovědi. „Odpověď je jednoduchá. Tento zvyk nebo tradice pochází z dob, kdy ještě neexistovaly elastické materiály. Spodní prádlo se tehdy muselo zavazovat kouskem stuhy, aby těm, co ho nosili, nespadlo,“ napsal jeden z uživatelů.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessie King Regunberg (@jessie.regunberg.paints)

„Tam, kde si stužku zavázali, což bylo samozřejmě vepředu, vznikla malá mašlička,“ dodal. Ačkoliv už dnes máme k dispozici elastické spodní prádlo, které bez problémů drží i bez stuhy, tato tradice stále přetrvává.

Dříve byla stuha provlečená malými krajkovými očky po celém obvodu spodního prádla, podobně jako pásek u kalhot.

Dnes už je jen ozdobou

Dnes už se ale její pozůstatek v naprosté většině případů zredukoval na pouhou předem uvázanou a našitou mašličku, která na spodním prádle už žádnou praktickou funkci neplní.

Mašle mimo jiné také dříve sloužily k tomu, aby lidé věděli, jakou stranou si mají spodní prádlo nasadit, jinak by to totiž tehdy nepoznali, protože jeho přední i zadní strana byla většinou velmi podobná.

Nevypadalo totiž jako dnes, bylo podstatně delší, připomínalo spíše kraťasy nebo krátké kalhoty. Mnoho uživatelů bylo touto informací naprosto šokováno.

„Já jsem o tom dokonce také několikrát přemýšlela, nakonec jsem se ale ty mašle naučila ignorovat, nemůžu uvěřit tomu, že to má skutečně nějaký speciální důvod,“ napsala pod odpověď uživatelka Redditu.

Zdroj: Daily Star

KAM DÁL: Jak krásně provonět celý byt? Jde to lehce i bez drahých svíček a vůní.

Klíčová slova: