Vraždící tchyně Irena Liptáková: Snacha z dětského domova se jí do rodiny nehodila

Případ živila média
  |   zajímavost

Jednou z žen popravených v Československu byla Irena Liptáková, které se přezdívá vraždící tchyně. Za oběť jí totiž padla její snacha Drahuše, někde uváděná jako Drahomíra. V době popravy bylo Liptákové 61 let, a je tudíž nejstarší popravenou ženou v Československu. Nenávist ke snaše ji dovedla k hrůzným myšlenkám, které se nebála zrealizovat.

Když chystala Liptáková oslavu svému synu Pavlovi, který právě dokončil studium na inženýra, měla to být velká sláva. Ani si tak nevšimla roztomilé blondýnky vedle něj, o které hrdě prohlásil: „Budeme se brát!“ Hned první šok přišel, když zjistila, že Drahuše je pouhá prodavačka, což vnímala jako velmi nedostatečné. Když jí budoucí nevěsta přiznala, že navíc vyrostla v dětském domově, byl to už úplný konec. Přesvědčená, že k svatbě nikdy nedojde, dala svému synovi na výběr. „Buď já, nebo ona!“ Pavel si vybral ji. Už dávno byla totiž Drahuška těhotná. 

Jsi jen špína, říkala jí

Svatba byla za za měsíc, o několik dalších měsíců se mladým manželům narodila dcera. Liptáková ale nemohla vstřebat, že se jim do majetné a šťastné rodiny vetřela, dle jeíích úvah, taková ubožačka. Nevynechala tak jedinou příležitost, jak ji ponížit. Jednou jí spílala za hygienu, podruhé za to, že neumí vařit.

Nazývala ji špínou a nic dle ní nedělala dobře. I tak ale Pavlovi Drahuše porodila druhé dítě, syna. Vnoučata Liptáková milovala, vztah k Drahuši se ale nezměnil. Pavlovi často Liptáková připomínala, že Drahuše se o děti neumí postarat. Liptáková mu také opakovala, že když je Pavel na služební cestě, Drahuše popíjí. 

Odhodlala se k vraždě

K vraždě došlo v březnu 1956 ráno v přízemí domu, kde bydleli všichni společně. Liptáková přišla do místnosti, kde Drahuše ještě spala, vzala děti a odnesla je. Potom vzala kuchyňský nůž a šňůru na prádlo a škrtila svou snachu do chvíle, než se přestala hýbat. Když její tělo odvlekla do sklepa, ještě ji několikrát bodla. Oběti také amputovala obě nohy, pokusila se totéž provést i v případě horních končetin, pro únavu svůj hrůzný čin však už nedokončila.  

Pak přes obličej oběti hodila hadr, aby se na ni nemusela dívat. Před svým synem Pavlem nepřítomnost žena odůvodnila tím, že ji viděla odcházet s neznámým mužem. Odjet měla ke své sestře. Pavel si ale ověřil, že to není pravda, měl mu ale přijít dopis, ve kterém byly klíče a přiložený snubní prsten. Měl být anonymní, ale stálo v něm, že byla Drahuše těhotná a utekla do Rakouska, kde se chce s otcem dítěte vzít.

Nejstarší popravená žena v Československu

O pár dní později nahlásil Pavel, že je jeho manželka pohřešovaná. O další den později Pavel oznámil, že se našlo ve sklepě tělo jeho ženy. Když přijely bezpečnostní složky, Liptáková se pokusila spolykat prášky. Později bylo prokázáno, že šlo o typ léků, který ovšem nebyl vhodný k usmrcení, byla u ní však diagnostikována deprese. Byla umístěna na neurologickém oddělení, to pak u soudu využila ve svůj prospěch a snažila se předstírat duševní poruchu. 

Důkazy mluvily jasně, vraždu spáchala tchyně, která svou snachu zavraždila bezcitným a krutým způsobem. Bylo také zjištěno, že se na to několik měsíců připravovala. Popravena byla v únoru 1958 v Praze.

Zdroj: kriminalistika.eu, slovenka.zenskyweb.sk

KAM DÁL: Při znásilnění oběť udusil kalhotkami v ústech, ve vězení mu rozkopali genitálie. Jak dnes žije spartakiádní vrah Jiří Straka?

Klíčová slova: