Významné památky, které pravděpodobně postavili mimozemšťané

Stonehenge se skládá z kamenů o hmotnosti až 50 tun
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Dodnes není jisté, jak přesně byly postaveny pyramidy v Egyptě. To ale platí i o celé řadě dalších významných světových pamětihodností. Některé z nich bychom totiž stěží postavili i s moderními technologiemi naší doby.

Některé památky historikům zkrátka nedají spát. Jsou totiž buď až příliš složité, nebo rozsáhlé na dobu, ve které byly postaveny. Tím nejznámějším příkladem jsou egyptské pyramidy či obrazce na planině Nazca.

Kvůli tomu, že je celá řada známých památek v rozporu s technologickými možnostmi své doby, je řada lidí přesvědčena o tom, že některé z nich postavili mimozemšťané. Zatím jsme sice ještě neobjevili žádné důkazy o jejich existenci, přesto je návštěva z kosmu často jediným možným vysvětlením vzniku některých monumentálních staveb.

Obrazce na planině Nazca

Jedním z údajných mimozemských počinů jsou obrazce na planině Nazca. Jde o obrazy obrovských rozměrů v peruánské poušti, které tvoří stovky metrů dlouhé bílé čáry. Datují se do doby před zhruba dvěma tisíci lety. Na planině Nazca ležící zhruba 300 kilometrů jihovýchodně od města Lima, které je hlavním městem Peru, najdete obrovského pavouka, opici i kolibříka.

To, co udivuje desetitisíce lidí na celém světě, je fakt, že je tyto obrazce možné spatřit v plné kráse pouze při pohledu z letadla.

Otázkou tedy zůstává, jak byla starodávná civilizace schopna vytvořit obrazce o rozloze až 370 m. Z kabiny letadla svou práci zjevně korigovat nemohli.

Egyptské pyramidy

Pyramidy v Gíze jsou nejspíše tím nejslavnějším příkladem staveb, které údajně postavily mimozemské bytosti. Tyto kolosální struktury totiž byly postaveny před více než 4 500 lety. Jde o obrovské hrobky faraonů – starověkých vládců Egypta – a jejich královských družek.

Pyramidy jsou postavené z mohutných kvádrů, každý z nich váží nejméně dvě tuny. Dokonce i s dnešním moderním stavebním vybavením by bylo postavení pyramidy velkou výzvou, a to i pro ty nejzkušenější stavaře.

Další podivností, která je s pyramidami spojena, je jejich zarovnání s hvězdami v Orionově pásu.

Stonehenge

Obrovský kruh kamenů na anglickém venkově je podle celé řady lidí také dílem mimozemšťanů. Některé z balvanů totiž dosahují hmotnosti až 50 tun. Když vezmeme v potaz tehdejší omezené stavební technologie, není vůbec jasné, jak byl tento 9 000 let starý monument postaven.

Švýcarský autor Erich von Däniken byl přesvědčen o tom, že jde o kamenný model sluneční soustavy, který kdysi fungoval mimo jiné jako mimozemská přistávací plocha. Dodnes není jasné, jak a proč byl tento kamenný kruh vytvořen.

Kameny jsou zarovnány se zatměními i slunovraty, což naznačuje, že stavitelé Stonehenge pečlivě sledovali dění na nebesích, které poté do stavby promítli.

Zdroj: National Geographic, The British Museum

KAM DÁL: Bassův průliv: Místo, kde mizí lodě i letadla ovládají nadpřirozené síly.