Bassův průliv: Místo, kde mizí lodě i letadla ovládají nadpřirozené síly

Bassův průliv je mimo jiné plný nebezpečných skrytých útesů
  |   zajímavost

O bermudském trojúhelníku a s ním spojeném mizení lodí a letadel už někdy slyšel asi každý z nás. Tato nechvalně známá oblast ležící mezi Miami na Floridě, Portorikem a Bermudami ale není jediným místem na světě, kde dochází k podobně znepokojujícím jevům.

Mezi mořeplavci nechvalně proslul i Bassův průliv, který se nachází mezi Austrálií a ostrovem Tasmánie. Tento průliv patří mezi ty nejnáročnější mořské úseky vůbec. Bassův průliv měří zhruba 300 km na šířku a 200 km na délku. Najdete v něm kombinaci silných mořských proudů a větru, který zde zvedá vlny až do výšky neuvěřitelných 15 metrů. Tyto obrovské vlny tak mohou bez větších problémů rozdrtit lodě, které se snaží průlivem proplout, o některý z útesů.

Od konce 18. století v tomto průlivu zmizelo přes 800 lodí. Na tomto místě se navíc již po staletí objevuje celá řada nejrůznějších nadpřirozených jevů, které zkrátka nemají žádné logické vysvětlení. Bassův průliv si proto vysloužil přezdívku „Bassův trojúhelník“.

Bassův trojúhelník

Pověst Bassova průlivu mezi mořeplavci panuje již od roku 1797, kdy byl objeven. Tehdy u ostrova Preservation ztroskotala loď Sydney Cove, která doručovala zboží z Kalkaty do přístavu Port Jackson. Ihned poté byla zahájena operace na záchranu posádky ztroskotané Sydney Cove. Jednou z lodí, které přeživším vyrazily na pomoc, byla i loď Eliza, ta ale zmizela při plavení se Bassovým průlivem.

Od té doby byl tento kus moře opředený tajemstvím a mořeplavci se mu vyhýbali. Následující roky v Bassově průlivu mizela jedna loď za druhou, některé lodě s desítkami lidí na palubě po sobě dokonce nenechaly ani jediný úlomek z vraku lodí, jako by zmizely pomocí nějakého kouzla. Vraky ani posádka většiny lodí, které zmizely v Bassově průlivu, se nikdy nenašly.

Kdysi mohly být důvodem ztroskotání desítek lodí v Bassově průlivu silné proudy, vysoké vlny, skryté útesy, ale také nedostatečně detailní mapy, na kterých nebylo znázorněno potenciální nebezpečí. Lidé ale tehdy byli přesvědčeni o tom, že jde o záhadné místo, kam by se neměl nikdo vydávat, a snažili se Bassovu průlivu za každou cenu vyhnout.

Moderní technologie nepomohly

Dokonce i za mnohem lepších podmínek v Bassově průlivu mizely lodě, a dokonce i letadla. Během 20. století v průlivu ztroskotala i velká uhelná loď SS Federal – došlo k tomu v roce 1901. Zmizela i menší plavidla.

V prostoru nad Bassovým průlivem se tehdy ztratilo také letadlo Airco D.H.9. Tím však záhada neskončila. Po zmizelém letadlu byla vyhlášena pátrací akce. A členové posádky lodi, která ve vodách Bassova průlivu pátrala po přeživších, tvrdili, že v té době viděli nad průlivem na obloze nějaká podivná světla.

Nešlo o jediné letadlo, které tam zmizelo. V roce 1934 prolétalo ve vzdušném prostoru nad průlivem letadlo Miss Hobart s 11 cestujícími na palubě. Tehdy byly pro let perfektní podmínky, letadlo přesto nad touto částí moře beze stopy zmizelo. Navíc šlo o rutinní let v moderním letounu Havilland D.H.86. Předtím, než došlo ke ztrátě kontaktu s piloty, bylo letadlo údajně obklopeno podivným bzučením. O rok později zmizel v Bassově průlivu letoun Loina. Úlomky vraku tohoto letounu byly spálené a nikdy se nenašlo žádné z těl pěti pasažérů, kteří byli v době zmizení letadla na palubě.

Kvůli podivnému bzučení a světelným úkazům na obloze, které se v průlivu objevovaly těsně před či po zmizení letadel a lodí, začala být tato oblast mimo jiné také spojována s ufony. Celá řada lidí dodnes věří tomu, že za zmizení lodí a letadel v Bassově průlivu mohou mimozemšťané. Mluví se ale i o pirátech, portálech, magnetických anomáliích nebo přechodem mezi dimenzemi. Co skutečně může za podivná zmizení letadel, lodí a jejich posádek v Bassově průlivu? To dodnes není jisté.

Zdroj: Journal NewsDaily Mail

KAM DÁL: Staří Egypťané se dožívali průměrně 34 let: Běžné zdravotní problémy byly rozsudkem smrti.