Zpochybnění vzniku planet: Teleskop Cheops odhalil "vesmírný balet" pěti exoplanet

Objekty obíhají okolo hvězdy různou rychlostí, odhalí to právě speciální teleskopy
 

Teleskop Cheops Evropské kosmické agentury (ESA) odhalil "vesmírný balet" pěti exoplanet. Ve vzdálenosti 200 světelných let od Země tyto exoplanety, planety mimo Sluneční soustavu, obíhají okolo hvězdy TOI-178 s naprostou pravidelností. Velikost a hmotnost těchto planet zdaleka není tak uspořádaná jako jejich pohyb, píše ESA. Tento objev zpochybňuje současné teorie o vzniku planet.

"Známe jen pět systémů s podobnou konfigurací," uvedl Adrien Leleu, astronom z observatoře Ženevské univerzity, který se na objevu podílel. Pro fyziky je tento jev zajímavý, protože "planety jsou ve stejném složení a rozestavení prakticky už od svého vzniku před miliony let", vysvětluje astrofyzik Yannick Alibert. Je velmi vzácné, že jejich pohyb za tu dobu nic nenarušilo.

Neobvyklé díky své hustotě

Jev, který dnes nese jeho jméno, popsal na konci 18. století francouzský fyzik Pierre Simon de Laplace na měsících Jupiteru. Objekty obíhají okolo hvězdy různou rychlostí a vždy po určité době se dostanou do přesného zákrytu, vědecký termín je orbitální rezonance. Nejrychlejší z pětice exoplanet oběhne okolo TOI-178 za tři dny, další za šest, deset, 15 a 20 dní a po čase se vždy srovnají s naprostou pravidelností. Hvězda má i šestou exoplanetu, která se této pravidelnosti vymyká.

Exoplanety v okolí hvězdy TOI-178 jsou neobvyklé také svou hustotou. Zatímco obvykle jsou planety nejblíže hvězdě s nejvyšší hustotou, u tohoto systému je druhá exoplaneta řidší než třetí, vzdálenější od hvězdy, cituje AFP Leleua.

Analýza objevených exoplanet

Teleskop Cheops (CHaracterizing ExOPlanets Satellite) Evropské kosmické agentury, jehož předpokládaná životnost je tři a půl roku, vynesla 18. prosince 2019 do vesmíru ruská raketa Sojuz-ST-A z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guayaně. Mise Cheopsu se soustředí na analýzu již objevených exoplanet, které obíhají kolem jasných hvězd nejbližších Sluneční soustavě.

Teleskop má například zaznamenávat změny v jasu sledované hvězdy, které způsobují přechody planety před hvězdou z pohledu od Země. To umožní určovat velikost, případně hustotu dané planety. Cheops létá ve výšce asi 700 kilometrů nad zemským povrchem a je řízen ze Španělska.

KAM DÁL: Děsivé svědectví o konci planety. Slavný přírodovědec záměrně straší lidstvo nezvratnými argumenty.

Klíčová slova: