Kolik stihnete do léta zhubnout, abyste na podzim nepřibrali zpátky?

Při rychlém hubnutí riskujete jo-jo efekt a zdravotní potíže
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

S hubnutím do plavek nečekejte, nemuselo by se vám to vyplatit. Pokud začnete právě teď, můžete do léta zhubnout kolem 10 přebytečných kil. Rychlejší hubnutí totiž není bezpečné, navíc hrozí, že se vám kila, která shodíte, zase rychle navrátí.

Řada lidí nechává hubnutí do plavek na poslední chvíli, a riskuje tak zdravotní problémy a případný jo-jo efekt. Ideální je začít právě teď, za bezpečný úbytek hmotnosti se totiž považuje zhruba půl kila až jedno kilo týdně.

Pokud chcete začít, ale nevíte, jak na to, nezoufejte. Stačí jen dodržovat několik jednoduchých tipů, které vám s vytvarováním postavy pomohou. Jde hlavně o pravidelnost.

Posilování

Pokud toužíte ukázat na letní dovolené při procházkách na pláži svou novou, skutečně dokonalou postavu, udělejte si čas na cvičení. Bez toho to zkrátka nepůjde.

Ačkoliv vám se shozením přebytečných kilogramů pomůže jakýkoliv pohyb, některé druhy cvičení jsou lepší než jiné. 

Ideální je zaměřit se primárně na silové tréninky. Tento typ cviků vám – ve srovnání s jinými druhy pohybu – pomůže vybudovat větší svalovou hmotu, a tím pádem i zrychlit metabolismus.

Některá silová cvičení vám navíc pomohou spálit více kalorií, a to dokonce i 24 až 48 hodin po jejich dokončení.

Pitný režim

Dostatečný příjem tekutin je při hubnutí naprostou nutností. Dokonce i lehká dehydratace vám může zabránit podat v posilovně ten nejlepší možný výkon, takže spálíte menší množství kalorií.

Dehydratace ale negativně ovlivňuje i samotný potenciál našeho těla spalovat kalorie.

Muži by měli denně vypít zhruba 3,7 l vody a ženy zhruba 2,7 l vody.

Jídelníček

Jedním z nejdůležitějších aspektů hubnutí je právě náš jídelníček.

Dokonce i člověk, který tráví obden hodinu v posilovně, může mít problém s úbytkem přebytečných kilogramů, a to právě kvůli jídelníčku. Chcete-li dosáhnout snížení tělesné hmotnosti, musíte denně konzumovat méně kalorií, než kolik jich vydáte.

S tím vám může pomoci hned několik tipů. Jedním z nich je pochutnání si na vydatné snídani.

Snídani rozhodně nevynechávejte. Někteří lidé si chtějí hubnutí ulehčit tak, že vynechají celé jedno jídlo, tento krok ale často vede k pravému opaku. Pokud se totiž nenasnídáme, budeme se po celý den cítit hladoví a ve výsledku zkonzumujeme ještě mnohem větší množství kalorií, než kdybychom si ráno snídani připravili.

Do jídelníčku bychom měli zařadit velké množství ovoce, zeleniny a potravin obsahujících vysoké množství proteinu, který je klíčový při tvorbě svalové hmoty. Naopak je třeba vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a tekutým kaloriím. Je totiž mnohem jednodušší zkonzumovat vyšší množství kalorií ve formě nápoje než v pevné podobě.

Pozor bychom si měli při hubnutí dávat také na nadměrnou konzumaci alkoholu, ten totiž – stejně jako slazené limonády – obsahuje obrovské množství kalorií. Ideální je pokusit se pití alkoholických nápojů na nějaký čas úplně vyhnout, nebo ho alespoň omezit.

Na velikosti talíře záleží

S hubnutím vám pomůže dokonce i menší nádobí. Studie dokazují, že pokud budete jíst z menších talířů, zkonzumujete mnohem menší množství kalorií. Více se o tomto tipu dočtete zde.

Zdroj: Womens Health, NHS

KAM DÁL: Dysfalgie: Problémy s polykáním mohou být symptomem rakoviny.