Jednoduché těstoviny, které si můžete dát i při dietě. Nezapomeňte na protein

Přidání proteinu do těstovin nám pomůže déle si udržet pocit sytosti po jídle
  |   zajímavost

Lahodným špagetám se nemusíte vyhýbat, dokonce i pokud držíte dietu. Stačí se jen zaměřit na to, abyste k nim přidali ty správné ingredience. Jde to dokonce i zdravě a jednoduše. Tyto recepty zvládne opravdu každý a pochutná si na nich celá rodina.

Nějaký druh těstovin najdeme ve spíži asi většiny domácností, jsou totiž jednou z těch nejoblíbenějších potravin vůbec. Všechny milovníky těstovinových pokrmů jistě potěší, že si těstoviny můžete dát i "na dietě". Lze je totiž doplnit tak, abyste z nich vytvořili zdravé plnohodnotné jídlo, které vám pomůže se shozením přebytečných kilogramů.

Nezapomeňte na bílkoviny

Jedním z těch nejdůležitějších pravidel při snaze o vytvoření zdravé těstovinové variace je nezapomínat na bílkoviny. Těstoviny je tedy ideální doplnit určitými druhy potravin bohatými na bílkoviny. Může jít mimo jiné i o maso, vajíčka či tofu.

Těstoviny jsou totiž obvykle vysoce kalorickou potravinou, jedna porce těstovin obsahuje v průměru 250 až 300 kalorií. Konzumace těstovin tak v některých případech může v našem organismu způsobit náhlý příval inzulínu a prudké zvýšení hladiny cukru v krvi, která poté i stejně rychle klesá a my rychle pociťujeme pocit hladu.

Ideální je tak těstoviny doplnit o bílkoviny, které nám pomáhají si déle udržet pocit sytosti.

Zvolte celozrnné těstoviny

Celozrnné těstoviny obsahují větší množství vlákniny, která nám, stejně jako bílkoviny, pomáhá oddálit pocit hladu a zabránit tak přejídání. Pokud chcete tento efekt posílit, zkombinujte celozrnné těstoviny s potravinami s vysokým obsahem bílkovin.

Nešetřete se zeleninou

Ideální je do těstovinového salátu či špaget přidat také velké množství zeleniny.

Zelenina obsahuje vysoké množství vlákniny, ale také s ní můžeme našemu pokrmu bez obav přidat na objemu. Zelenina totiž obsahuje obrovské množství důležitých živin, ale jen velmi malé množství kalorií. Ideální je tak v těstovinových pokrmech nahánět objem spíše zeleninou než špagetami či jiným druhem těstovin.

Těstoviny se zeleninou a kuřetem

Lahodné a zdravé těstoviny, na kterých si pochutná celá rodina.

Potřebujete:

  • 250 g celozrnných penne těstovin
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g kuřecího masa bez kosti
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 žlutou papriku nakrájenou na kousky
  • 1 oranžovou papriku nakrájenou na kousky
  • 2 šalotky nasekané na drobno
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky sušené petržele

Postup:

  1. Nejdříve začněte vařit těstoviny podle instrukcí na obalu. Poté si na později schovejte zhruba 100 ml vody, ve které se vařily, a těstoviny sceďte.
  2. Poté si ve větší pávi rozehřejte olivový olej (2 lžíce) na středním plameni, přidejte na kousky nakrájené kuře a smažte ho po dobu zhruba 5 minut. V momentě, kdy bude maso hotové, ho posolte a popepřete. Poté můžete přidat veškerou zeleninu a směs smažit další 4 minuty, najemno nasekaný česnek přidejte až ke konci smažení.
  3. Poté smíchejte jednu lžíci olivového oleje s citronovou šťávou a zhruba 100 ml vody, ve které jste vařili těstoviny, a směs nalijte do pánve. Vše vařte po dobu 3 až 4 minut.
  4. Poté už jen stačí na těstoviny na talíři nasypat sušenou petržel a máte hotovo. Navrch můžete místo sušené petržele přidat i čerstvá cherry rajčátka a bazalku.

Zdroj: HealthlineCravings of a Lunatic

KAM DÁL: Zhubněte podle Jennifer Aniston: Pomůže vám přerušovaný půst.

Klíčová slova: