Jak zhubnout bez námahy: Zrychlete svůj metabolismus a kila půjdou dolů

Protein zvyšuje termický efekt jídla mnohem více než ostatní potraviny
  |   zajímavost

Metabolismus a jeho správné fungování je při snaze o shození přebytečných kil naprosto klíčové. Označuje všechny chemické reakce v našem těle, které ho udržují živé a funkční. Náš metabolismus má na starosti mimo jiné i přeměnu zkonzumovaných potravin na energii, kterou potřebujeme k dýchání, trávení potravy, pohybu a dalším důležitým funkcím. Jak ho využít v cestě za vytouženou postavou?

Při snaze o hubnutí je důležitá zejména rychlost našeho bazálního metabolismu, tedy toho, jak rychle dokáže naše tělo spálit kalorie v klidu. Bazální metabolismus se často označuje pouze slovem metabolismus.

Na rychlost našeho metabolismu má vliv celá řada faktorů, mezi které patří pohlaví, tělesná stavba těla, věk, strava, zdravotní stav a další.

Naštěstí ale existuje hned několik způsobů, jak rychlost našeho metabolismu zvýšit a podpořit naši snahu o shození přebytečných kil.

Zaměřte se na bílkoviny

V momentě, kdy zkonzumujeme nějaký druh jídla, se náš metabolismus zvyšuje, jde o takzvaný termický efekt jídla. Naše tělo totiž potřebuje větší množství energie na trávení a další zpracovávání přijatých živin.

Z nejrůznějších druhů potravin způsobují největší nárůst termického efektu právě bílkoviny, navíc nám pomáhají si déle udržet pocit sytosti a předcházet tak přejídání se. Měli bychom se také zaměřit na to, aby každé naše jídlo obsahovalo dostatečné množství proteinu.

Bílkoviny můžete do vašeho jídelníčku zařadit mimo jiné i prostřednictvím chutného dezertu. Jak na přípravu fazolového koláče najdete zde.

Pijte více vody

Většina z nás má s dodržováním doporučeného pitného režimu problémy. Voda nám může nejen pomoci přijmout mnohem menší množství kalorií (v momentě, kdy s ní nahradíme slazené nápoje), ale zároveň také dočasně zrychluje metabolismus.

Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT)

Jde o typ tréninku, který se zaměřuje na cviky, na které je nutné vydat vysoké množství energie v krátkém čase. Podle výzkumů nám tento typ tréninku může pomoci zrychlit náš metabolismus a spálit tak větší množství energie nejen během tréninku, ale i po cvičení.

Metabolismus zrychlují i zelený čaj a oolong

Tato zpráva milovníky čaje oolong a zelených čajů zaručeně potěší. Tyto druhy tohoto lahodného nápoje totiž zrychlují náš metabolismus a usnadňují nám tak shození přebytečných kilogramů. Navíc jsou mnohem lepší volbou nápoje než limonády a další druhy slazených nápojů, obsahují totiž mnohem méně kalorií.

Pálivá jídla podporují hubnutí

Pálivé papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, tato sloučenina má schopnost zvýšit náš metabolismus. Pokud nejste fanoušky pálivých pokrmů, nezoufejte. Kapsaicin můžete do vaší stravy doplnit i prostřednictvím nejrůznějších doplňků stravy.

Kalorický deficit

Při snaze o shození přebytečných kil je ale nutné si uvědomit, že výše uvedené tipy na zrychlení vašeho metabolismu vám s hubnutím pomohou pouze v případě, kdy snaze o zhubnutí přizpůsobíte svůj jídelníček.

K tomu, abyste zhubli, je nutné být v kalorickém deficitu. To znamená, že zkrátka musíte vydat více energie, než přijmete. Tipy na zrychlení metabolismu vás v této snaze mohou podpořit.

Zdroj: Healthline, Medical News Today

KAM DÁL: Jak zhubnout přebytečná kila a zrychlit metabolismus: Tyhle nápoje vám pomohou.