Nechce se vám cvičit? Nedostatek motivace může souviset se střevními bakteriemi

Přemluvit se do cvičení není vždy snadné, protože motivaci může snižovat špatné složení střevních bakterií
  |   zajímavost

Nutíte se do cvičení? Nedostatek motivace k pohybu může souviset se špatným složením střevních bakterií, na což poukázaly nedávné výzkumy prováděné na myších. 

Pokud patříte mezi lidi, kteří se do každého pohybu přemlouvají, možná leží odpověď na vaši nedostatečnou motivaci ve stavu vašich střevních bakterií. Nedávné studie na myších totiž ukázaly souvislost mezi střevním mikrobiomem a motivací ke cvičení. 

Pravidelné cvičení bez debat prospívá zdraví

Snad nikoho nepřekvapí, že pravidelné cvičení má prokazatelně pozitivní dopady na celkové zdraví. Pomáhá výrazně snížit riziko chronických nemocí spojených s nadváhou i čistě sedavým stylem života. Pro získání nejrůznějších pozitivních dopadů na zdraví je však nezbytné dodržovat ve cvičení určitou pravidelnost. Jeden trénink vás totiž rozhodně nespasí. Ovšem k pravidelnému cvičení patří i pořádná dávka motivace. A právě to bývá kámen úrazu u celé řady lidí. Počáteční nadšení totiž velmi rychle vyprchá a motivace ke cvičení mizí neznámo kam.

Za nedostatek motivace pravděpodobně mohou střevní mikroby

Podle posledních vědeckých výzkumů to vypadá, že nedostatek motivace k pravidelnému cvičení může souviset se střevními mikroogranismy. Studie prováděné zatím primárně na myších ukazují, že cvičební výkony mohou být regulovány právě specifickými skupinami bakterií ze střev. Na tom není zase nic tolik zvláštního, ale přelomová je především myšlenka, že by činnost střevních mikroorganismů mohla ovlivňovat mozkové okruhy, které mají na starost motivaci.

Okruhy v mozku potřebné pro udržení fyzické aktivity tak velmi pravděpodobně souvisí právě s aktivitou a složením střevních mikrobů. Rozhodně by se ale nemělo jednat o výmluvu, proč se do cvičení nepouštět.

Možné řešení pro prevenci obezity

Nové vědecké poznatky zároveň naznačují, kam se mohla ubírat cesta pro terapii obezity nebo pro vytvoření doplňků stravy s možným pozitivním vlivem na zlepšení motivace ke cvičení. Samozřejmě však záleží i na tom, jestli ukážou studie na lidech podobné výsledky jako ty prováděné na myších. Motivace u lidí je totiž velmi složitá. Pravidelné cvičení prospěšné pro zdraví rozhodně stojí za zařazení do běžného života i bez zlepšení a zkratek. Stačí si vytvořit zdravé rituály a hlavně vytrvat.

Zdroj: nature.com, studie, Wikipedie

KAM DÁL: Po matce máme inteligenci, nemoci i tvorbu vrásek. Genetika rozhodně není nuda.