Některé ovoce do mrazáku nepatří. Odborníci mají jasno, o které jde

Exotické ovoce a mrazák? To nejde dohromady
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Některé druhy ovoce jsou jako stvořené k uložení do mrazáku. Když je ho mnoho a vy víte, že není ve vašich silách ho zpracovat, není nad čím přemýšlet. Jak se však mráz promítne do chuti a výživových hodnot? Je ovoce z mrazáku vůbec zdravé? A které druhy se pro takový postup vůbec nehodí?

Do mrazáku jsme si zvykli ukládat v podstatě všechny druhy potravin. Zeleninu, maso a někteří ke spánku v mrazu ukládají také pečivo. Ani ovoce není u tohoto tradičního způsobu uskladňování výjimkou. Existuje však pochopitelná obava, že mražené ovoce má oproti čerstvému mnohem méně vitamínů a minerálů. Jak je tomu doopravdy? 

Změní se vůbec něco?

Podobnou otázku si položil i vědecký tým Kalifornské univerzity doktora Aliho Bouzariho. Ten provedl srovnání obsahu vitamínů u celkem 8 druhů čerstvého a mraženého ovoce a zeleniny. Výběr prováděl na základě jasného kritéria. Jednalo se o nejčastěji uložené potraviny v našich mrazácích. Šlo tedy o kukuřici, brokolici, mrkev, hrášek a zelené fazolky. Z ovoce byly vybrány jahody a borůvky. 

Výsledky průzkumu byly překvapivé. Zmražení mělo na všechny druhy uložených potravin jen minimální vliv. Některé vzorky dokonce vykazovaly zvýšené nutriční hodnoty. Vědci byli také překvapeni, že se u vzorků nezměnil obsah vlákniny a minerálů. Důkaz o tom, že mražení ovoce a zeleniny v podstatě nezpůsobuje skoro žádné změny. Otázka však zní, jak je to s chutí potravin. 

Velké množství vody, které se do zmražené zeleniny či ovoce dostane, ubírá na čerstvosti. A i když to není evidentní v měřených výživových hodnotách, chuťové buňky v ústech prostě neošálíte. Jsou však konkrétní druhy ovoce, kterým mrazák doopravdy škodí. O které jde? 

Exotika z mrazáku

Asi největší chybou, kterou můžeme udělat, je zamražení exotického ovoce. Definitivně tím narušíte jeho konzistenci a chuť. Tropické ovoce, jako jsou banány, avokádo či mango, po rozmražení prostě nepoznáte. Redakcí vyzkoušeno – vážně to nejde.

Další velkou chybou, která má na následek likvidaci zmraženého ovoce, je způsob, jakým je do mrazáku ukládáte. Nikdy se nesmíte obejít bez obalu, protože i když je ovoce zmražené, může velmi rychle osychat. Proto je dobré uvažovat o zmražení alespoň zavařeného ovoce. Stejně tak do mrazáku neuskladňujte ovoce, které obsahuje hodně vody, jako jsou jablka či citrusy. I toto jsme v rámci testu vyzkoušeli. Napsané řádky jsou tedy z naší vlastní zkušenosti.

Zdroje: ACS PublicationsNational Library of MedicineThe Guardiancnn.comJournal of agricultural and food chemistry, redakce

KAM DÁL: Mrtvice přichází nečekaně, bolest cítit nemusíte, říká lékařka. Vysvětluje, čeho si všímat.