Není bábovka jako bábovka. Připravit se dá naprosto dokonale

V Česku se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Co připravit pro návštěvu ke kávě? Přece bábovku. To je asi nejrozšířenější odpověď, když přijde otázka na pohoštění. Bábovka je totiž snadná na přípravu, je chutná a je sázkou na jistotu. Navíc má v Čechách letitou historii a každá hospodyně si vždy zakládala na tom, aby její bábovka měla perfektní tvar. Tím totiž ukázala svůj um a zručnost v kuchyni.

Doba a trendy v pečení se mění raketovou rychlostí, a tak i bábovky musely pochopitelně projít jistou transformací, aby si udržely svou popularitu i v této době, kdy je člověk lákán tisícem dalších sladkých pochutin. Nicméně svým tvarem, velikostí a hutností je bábovka velmi vítaným dezertem ke kávě i dnes.

V konkurenci se všemi možnými tiramisu, crème brûlée, brownies nebo závinů je bábovka pořád nejpopulárnějším dezertem v českých domácnostech. Vliv světových přísad, které proudí do českých kuchyní stále více, snad jen ještě posílil popularitu bábovky, protože dnešní generace zjišťují, že bábovka má skvělou chuť, i například pokud je do receptu přidáno trochu exotiky.

Bábovka a její historie

Bábovka má v českých kuchyních tradici od 15. století, ze kdy pochází první zmínky o tomto sladkém dezertu, který se vytváří z třeného nebo kynutého těsta. Obecně se dá říct, že největší popularitu má právě ve střední Evropě, protože historicky ji nejvíce připravovaly domácnosti v Česku, Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku. Každá země měla svá specifika, čím své recepty na bábovku obohacovala.

Není asi překvapením, že nejpopulárnějším typem je klasická dvoubarevná bábovka. Klasická chuť čokolády při kávě je velmi opojná, a proto není divu, že klasickou bábovku můžeme najít mezi dezerty těch nejlepších českých restaurací, které na tuto roky prověřenou pochutinu stále sázejí. Postupem času se samozřejmě objevila tendence známé recepty vylepšovat a zkoušet nové přísady, které by chuť bábovky mohly ještě vylepšit.

Jogurtová bábovka byla první

Velmi populární je mezi bábovkovými recepty tvarohová bábovka. Její sladkokyselá chuť a vláčnost jsou velmi ojedinělé a příjemné. Není asi domácnost, kde by alespoň jednou tuto bábovku nevyzkoušeli. Dalším typem, který se těší velké oblibě, je hrníčková nebo hrnková, chcete-li. Té se tak říká proto, že se množství použitých ingrediencí měří na hrníčky. Její základ je stejný jako u klasické, ale název si s sebou tato bábovka nese už několik staletí. Recept na rychlou bábovku najdete například zde.

První, dá se říci specifickou bábovkou, která se velmi úspěšně rozšířila, byla bábovka jogurtová. Jak je z názvu patrné, právě jogurt dodá bábovce jedinečnou chuť. Proto je bábovka velmi vítaná i jako snídaňový pokrm, což u hutné klasické bábovky vždy platit nemusí.

Netradiční bábovky

Vlivem globalizace chutí, ingrediencí a dostupností všech možných druhů ovoce a jiných přísad se z bábovky stal pokrm, který je možné zhotovit ve spoustě možných variantách. Příkladem budiž bábovky banánové, šlehačkové, cuketové a další. Pro milovníky exotiky může být zajímavá cheesecake bábovka, pistáciová bábovka nebo bábovka s vaječným likérem.

Je zkrátka zřejmé, že bábovka je jedním z nejrozšířenějších dezertů, a její kouzlo spočívá v tom, že se pekla už v 15. století, peče se dnes a nejspíš se bude péct i za dalších 100 let.

Zdroje: redakce, garant textu: cukrářka Daniela Kohoutková

KAM DÁL: Jídlo jako od babičky: Poctivá kuchyně nebo polévka ze sáčku a bábovka z Vitany? Historii vidíme moc růžově.