Otok obličeje: Pomohou vám čajové sáčky i mast na hemoroidy

S otokem obličeje vám pomůže mimo jiné i méně soli v jídelníčku
  |   zajímavost

Otok obličeje může vzniknout hned z několika různých důvodů. Ať už je ale příčina tohoto nepříjemného stavu jakákoliv, můžete se ho poměrně jednoduše zbavit, nebo jej alespoň zredukovat.

Vznik otoku v oblasti obličeje může mít hned několik příčin. Jednou z těch nejčastějších je boj našeho těla s infekcí, vystavení se nějakému alergenu, traumatu nebo chemikáliím. Buňky v našem těle totiž v rámci reakce na úraz jakékoliv části těla vylučují určité chemikálie, které v těle následně aktivují zánětlivé buňky. To poté způsobuje otok (na obličeji i na ostatních částech těla).

Důvodem ale může být i celá řada dalších faktorů, mezi které patří mimo jiné nedostatek spánku, konzumace většího množství soli v našem jídelníčku nebo kouření.

Pokud se tedy chcete zbavit otoku tváře, měli byste se držet dál nejen od potravin s vysokým obsahem soli, ale také od tabákových výrobků.

Studené obklady

Jedním z nejoblíbenějších a zároveň nejlehčích způsobů, jak se otoku v oblasti očí, ale i na celé ploše obličeje zbavit, jsou studené obklady.

Stačí jen namočit malý ručník do studené vody, vyždímat jej a na několik minut si ho položit na obličej. Pokud ručník vyždímaný ve studené vodě není dostatečně studený, můžete ho na několik minut před použitím umístit do ledničky.

Čajové sáčky

Jako studený obklad můžete vyzkoušet také použité čajové sáčky, které před aplikací umístíte na několik minut do ledničky. S otokem pomáhá mimo jiné také kofein. Proto je ideální, když k redukci otoku použijete sáčky od černého nebo zeleného čaje. Tyto druhy čaje totiž obsahují vysoké množství kofeinu.

Pijte více vody

Dalším jednoduchým a nezbytným řešením tohoto problému je pití většího množství vody. V okamžiku, kdy je naše tělo dehydratované, začínají tkáně těla absorbovat vodu a zadržovat ji. Toto zavodnění pak také může vést k otoku obličeje nebo může již existující otok ještě zhoršit.

Naopak pití většího množství vody povede k tomu, že tkáně vašeho těla přestanou zadržovat vodu a otok obličeje buď zcela zmizí, nebo se alespoň zmírní.

Mast na hemoroidy

Pokud vám nepomůže dodržování pitného režimu ani studené obklady, je čas na další způsoby, které vám mohou pomoci se otoku obličeje zbavit. Jedním z nich je i aplikace masti na hemoroidy.

Tento krém totiž mimo jiné napíná naši pokožku, takže si s otokem hravě poradí. Stačí jen mast aplikovat na obličej – stejně jako hydratační krém. Pokud vám bude vadit její vůně, stačí vždy jen před nanesením mast smíchat s oblíbeným hydratačním krémem a vůni masti tak alespoň částečně potlačit.

Léčba alergií

Jedním z nejčastějších důvodů otoku kolem očí, ale i na jiných částech obličeje je alergická reakce. Léčbou vaší alergie a vyhýbáním se alergenům tak můžete tvorbě otoku předejít.

Zdroj: Healthline, WebMD

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pomůže vám sklenice rajčatového džusu denně.

Klíčová slova: