Vysoký krevní tlak: Pomůže vám sklenice rajčatového džusu denně

Rajčatová šťáva vám pomůže nejen snížit hypertenzi, ale také vysokou hladinu cholesterolu v krvi
  |   zajímavost

Vysoký krevní tlak je velmi nebezpečný zdravotní stav. Zejména proto, že o něm celá řada lidí ani neví. Často se totiž neprojevuje žádnými příznaky, přitom ale může vést k vážným zdravotním komplikacím. Co pomůže?

Vysoká hladina krevního tlaku neboli hypertenze se projevuje přílišnou silou krve tlačící na stěny cév. Naše srdce navíc při tomto stavu musí mnohem více pracovat, aby pumpovalo krev. Jde o poměrně běžný, ale velmi nebezpečný stav, který postihuje tělesné tepny.

Hladina krevního tlaku vyšší než 180/120 vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Hodnota krevního tlaku se měří v mililitrech rtuti (mm Hg) a znázorňují ji dvě čísla, a to hodnota systolického tlaku a diastolického tlaku.

Krevní tlak, který se považuje za vysoký, se pohybuje mezi 130 a 139 mm Hg na 80 až 89 mm Hg. Vysoké hladině krevního tlaku ještě předchází zvýšená hladina krevního tlaku, která se pohybuje mezi 120 až 129 mm Hg na 80 mm Hg (a nižší hodnoty tohoto čísla).

Zdravotní problémy spojené s hypertenzí

Vysoká hladina krevního tlaku může poškodit nejen naše srdce, ale i celou řadu dalších orgánů, které příliš namáhá. Mezi tyto orgány patří ledviny, oči, ale i mozek.

Dlouhodobě vysoká hladina krevního tlaku může mimo jiné poškodit cévy v našem těle. Ty totiž mohou pod neustálým tlakem lehce ochabnout, což povede k nižšímu průtoku krve a kyslíku do našeho srdce. To může následně způsobit bolest na hrudi a případně vést až k infarktu a k srdečnímu selhání.

Hypertenze může vést i k prasknutí či ucpání tepen zásobujících mozek. Může tedy stát i za vznikem mrtvice.

Během mrtvice dochází k postupnému odumírání mozkových buněk, ke kterým se nedostává dostatečné množství kyslíku. Mrtvice je v celé řadě případů fatální. Člověku, který ji prodělal, může způsobit trvalé zdravotní problémy, mezi které patří mimo jiné i vady řeči.

Rajčatový džus

Existuje hned několik způsobů, jak se tomuto nebezpečnému stavu vyhnout nebo se ho co možná nejrychleji zbavit. Jedním z těchto způsobů je pravidelné pití rajčatového džusu. Je ale nutné se ujistit, že tato oblíbená pochoutka neobsahuje vysoké množství soli. Jídelníček bohatý na sodík je totiž jednou z hlavních příčin vzniku hypertenze.

Roční japonská studie, která byla zveřejněna v odborném časopise Food Science and Nutrition, potvrdila, že každodenní pití jedné sklenice rajčatového džusu může významně snížit nejen krevní tlak, ale i vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Zařazením rajčatového džusu do svého jídelníčku tak můžete předejít vzniku celé řady kardiovaskulárních onemocnění, která jsou hlavním důvodem předčasného úmrtí na světě.

Zdroj: Mayo Clinic, HealthlineCDC

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pozor na úpravu rybího masa.