Kočky prospívají zdraví: Pomáhají nám zbavit se stresu a snižovat vysoký krevní tlak

Kočky mohou pomoci lidem trpícím nespavostí
  |   zajímavost

Kočky nejsou pouze skvělými domácími mazlíčky, mohou také do jisté míry nahrazovat terapii nebo léky. Mají totiž hned několik pozitivních vlivů na náš celkový zdravotní stav. Mimo jiné snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Kočky jsou samostatné, čistotné a přítulné, to všechno jsou kvality, které většinu budoucích majitelů těchto malých šelem lákají.

Zapomínat bychom ale neměli ani na to, jaké zdravotní benefity nám tento čtyřnohý mazlíček může přinést.

Stres a úzkost

Kočky nám pomáhají zbavit se stresu, ale i úzkostných stavů. Pokud jste tedy pod neustálým tlakem, může být koupě koťátka tou nejlepší volbou.

Vlastnictví této malé šelmy vám tak může do určité míry nahradit terapii nebo také předejít vzniku nejrůznějších druhů nemocí, se kterými je vysoká míra stresového hormonu (kortizolu) v těle spojena. Patří mezi ně mimo jiné i vysoká hladina krevního tlaku.

Zotavení se z psychického traumatu

Tento domácí mazlíček nám může pomoci ale i s mnohem závažnějšími problémy souvisejícími s psychikou, než je stres nebo úzkost. Kočky nám totiž mohou pomoci rychleji se vyrovnat s traumaty.

Kočky jsou tedy ideálními společníky i pro osoby trpící posttraumatickou stresovou poruchou, která se projevuje opožděnou nebo prodlouženou reakcí na velkou zátěž či ohrožení. Nejčastěji touto poruchou trpí vojáci nebo osoby, které byly v dětství zneužívány.

Insomnie

S usínáním nám pomohou i některé druhy ovoce, o jaké se jedná, najdete zde.

Tyto domácí šelmy mohou pomoci mimo jiné také těm z nás, kteří trpí akutní, ale i chronickou insomnií.

Několik studií poukazuje na to, že usínání s kočkou je pro celou řadu lidí mnohem snadnější. Spánek s kočkou také podle zkoumaných jedinců zlepšuje celkovou kvalitu spánku.

Kočky nám tak mohou pomoci i předcházet nepříjemným zdravotním problémům, které jsou s insomnií spojeny. Mezi tyto problémy patří mimo jiné i problémy se soustředěním.

Zbaví vás myší

Další tipy na to, jak se hlodavců spolehlivě zbavit, najdete zde.

Na kdysi hlavní benefit koček se dnes již pomalu zapomíná. Kočky vám pomohou zbavit se myší a sníží tak pravděpodobnost, že vás hlodavci nakazí nějakým druhem nemoci. Myši dokonce odradí už jen pach vaší kočky, návštěvu ve vašem domě či bytě si tak dvakrát rozmyslí.

Kočičí videa

Pokud si z nějakého důvodu nemůžete pořídit kočku, nezoufejte. Studie dokazují, že dokonce i pouhé sledování kočičích videí vám může navodit pozitivní emoce a nabít vás energií.

Zdroj: GoodnetBerkley Vet Center

KAM DÁL: Jak zhubnout bez námahy: Zrychlete svůj metabolismus a kila půjdou dolů.

Klíčová slova: