Jak udržet kočky od vánočního stromečku? Vyrobte si domácí sprej, který je odradí

Odradit kočku od vánočního stromečku vám pomůže mimo jiné i vůně rozmarýnu a octa
  |   zajímavost

Majitelé koček mají mimo vymýšlení a shánění dárků a pečení cukroví ještě o jeden sváteční úkol více. Musí totiž před jejich zvědavým domácím mazlíčkem uchránit vánoční stromeček. V opačném případě by to špatně dopadlo. Naštěstí existuje hned několik tipů, jak na to.

Každý rok na Vánoce plní sociální sítě tisíce videí koček, které vykukují z ozdobených vánočních stromečků, hrají si s ozdobami, shazují vánoční stromky a... působí chaos.

Majitelé koček si totiž se svými malými šelmami často neví rady. Zabránit kočkám v prozkoumávání blyštivého vánočního stromku a ozdob rozhodně není jednoduchý úkol, naštěstí to ale není nemožné. Pomůže vám několik jednoduchých tipů a triků.

V sázce nejsou pouze vaše okrasné skleněné ozdoby po babičce a vrásky na čele, které by vám pád stromečku mohl způsobit. Je potřeba myslet také na zdraví vaší kočky.

Není totiž výjimkou, že se tyto domácí šelmy snaží prozkoumat ozdoby nebo třpytivý věnec zavěšený na stromku, tahají za ně a shodí celý stromek přímo na sebe. Někdy vyváznou bez zranění, riskujete ale akutní výjezd na veterinu a dokonce i život vašeho čtyřnohého mazlíčka.

Zvolte správná světýlka

Vaše kočka si může při prozkoumávání stromečku ublížit dokonce i v případě, aniž by ho na sebe svrhla, varuje Country Living.

Kočky se totiž, stejně jako my, nechají snadno očarovat blikajícími světýlky na stromečku, které se tak stanou předmětem jejích zájmu. Kočky pak k žárovičkám čichají, ale také je zkouší okusovat, mohou si tak velmi lehce spálit čenich, ale i jazyk. Pokud tedy máte doma kočičku nebo kocoura, rozhodně investujte do světýlek, které jsou pro ně bezpečné.

Zvoneček

Zvoneček není o Vánocích pouze pro Ježíška. Investujte na Vánoce do obojku se zvonečkem či rolničkami, abyste vždy věděli, kde přesně se vaše kočka nachází. V opačném případě se stačí na 5 minut otočit a váš nazdobený stromeček bude položený vertikálně.

Zachraňte vaše oblíbené ozdoby

Dokonce i s rolničkami na krku na kočičí řádění zkrátka někdy přijdete, když už je pozdě. Své oblíbené ozdoby proto umístěte spíše na výše umístěné větvičky. Ozdobičky umístěné blízko u země jsou totiž často prvním cílem kočičího útoku.

Domácí sprej proti kočkám

Pokud ale všechny výše zmíněné metody selžou, můžete si doma vyrobit i sprej, který vaše kočičí mazlíčky od vánočního stromečku spolehlivě odradí. Kočky totiž naprosto nesnáší hořké vůně a vůni octa. Jde o jejich přirozený instinkt, který je ochraňuje před konzumací zkaženého masa nebo jedovatých rostlin.

Potřebujete:

  • 500 ml vody
  • hrst rozmarýnu
  • 200 ml bílého octa
  • 50 ml citronové šťávy

Postup:

Nejdříve položte střední hrnec s vodou na plotýnku a přiveďte ji k varu, poté do ní přidejte rozmarýn, plotýnku vypněte a nechte bylinku ve vodě louhovat přes noc, pak už stačí jen do hrnce přidat ostatní ingredience, dobře směs promíchat a přelít ji do láhve se sprejovým uzávěrem.

Poté už stačí s vaším domácím sprejem postříkat vánoční stromeček (soustřeďte se zejména na jeho spodní část) a máte hotovo. Vaše kočka se nyní vánočnímu stromečku vyhne obloukem. Postup je nutné pravidelně opakovat.

Zdroj: Country Living, PetMD

KAM DÁL: Vánoční dárky pro teenagery: Vsaďte na projekční lampu nebo kapesní tiskárnu.