Co znamená, když vás kočka olizuje nebo když vám přinese "dárek"?

Olizováním vám kočka vyjadřuje náklonnost
  |   zajímavost

Kočky jsou záhadná stvoření, která nás nejspíše nikdy nepřestanou udivovat. Naštěstí lze většinu jejich podivného chování poměrně jednoduše rozluštit. Když kočka vrtí ocasem, rozhodně to neznamená, že má radost...

Jen málokdo má chování koček v malíku. Dokonce i jejich majitelé, kteří tyto malé šelmy chovají již několik let, někdy tápou.

Co znamená, když kočka přede?

Jedním z nejčastějších zvuků, se kterými se u koček můžete setkat, je předení. Ne vždy ale tento zvuk znamená, že je vaše kočka spokojená. O předení toho víme mnohem méně než o dalších kočičích zvucích, mezi které patří mimo jiné i syčení a cvrlikání.

Většina z nás se domnívá, že kočky předou pouze v případě, kdy jsou spokojené a zrelaxované, to je ale omyl. Kočky sice předou zejména, když se cítí uvolněně, tento zvuk ale mohou používat také v případech, kdy se cítí ve stresu nebo kdy jsou zraněné. Pomáhá jim totiž se uklidnit.

Co značí, když vám kočka ukazuje své břicho?

Odhalené kočičí břicho znamená, že vám dané zvíře věří. Jde ale pouze o určitou formu komunikace. Pokud se tedy rozhodnete brát odhalené bříško vaší malé šelmy jako "nabídku k pohlazení", nejspíše vás čeká buď kousanec, nebo nepříjemné zatnutí drápků.

Vrtění ocasem u koček radost neznačí

U psů je to jasné, pokud vrtí ocasem, tak mají z něčeho velkou radost. U koček jde ale téměř o pravý opak. Pokud vaše kočka či kocour začne vrtět ocasem, měli byste se mít spíše na pozoru. V takovém případě totiž nejde o projev radosti, ale spíše o varování.

Co u koček značí cvrlikání

Jeden z nejpodivnějších zvuků, se kterým se u koček můžete setkat, je cvrlikání. Většinou ho zaslechnete, když vaše kočka z okna pozoruje ptáky, když na zahradě vidí myš nebo v momentě, kdy potká další kočku či svého páníčka. Jde o zvuk, který značí, že je připravena k lovu nebo také že někoho ráda vidí.

Proč kočky a kocouři rádi shazují věci?

Ačkoliv se nám toto chování může v některých případech pořádně prodražit, jde o něco naprosto normálního. Pokud má vaše kočka v oblibě shazování skleniček a dalších předmětů z vyvýšených míst, nejspíše se jen nudí, chce pozornost nebo si zkrátka jen hraje.

Co znamená, když vás kočka olízne?

Kočky olizují svoje páníčky, aby jim ukázaly náklonnost a pečovaly o ně. Něco velmi podobného značí, když vám kočka přinese její hračku či mrtvou myš nebo jiný úlovek. Říká vám tím, že jste součástí její smečky, a chce, abyste netrpěli hladem.

Zdroj: Reader's Digest

KAM DÁL: Kabelka královny Alžběty II. sloužila k tajným signálům.