Hnědý šum: Pomůže vám usnout do několika minut

S usínáním vám může pomoci i hnědý šum
  |   zajímavost

Pokud máte problémy s probouzením se uprostřed noci, nebo zkrátka večer nemůže usnout, nezoufejte. Může vám pomoci hnědý šum, stačí si jen tento uklidňující zvuk pustit těsně před spaním.

Existuje hned několik způsobů, jak bojovat s nespavostí, jedním z nich je i hnědý šum. Tento typ zvuku je konstantní a s minimálními změnami. Např. v porovnání s hudbou se jeho výška, hloubka a rychlost téměř nemění.

Mimo hnědý šum existují i bílý a růžový šum, odlišuje je od sebe jejich frekvence. Bílý šum se rozprostírá hned na několika frekvencích a připomíná zvuk ladění rádia. Růžový šum je mnohem hlubší, najdeme v něm mnohem méně zvuků pohybujících se na vysokých frekvencích. Na rozdíl od bílého šumu nepřipomíná statické syčení rádia, ale spíše zvuk deště.

Hnědý šum nezní jako rádio, ani jako déšť, připomíná zvuk proudící řeky. Pohybuje se totiž na mnohem hlubších frekvencích než bílý či růžový šum.

Jak přesně nám jeho poslech může pomoci zlepšit kvalitu našeho spánku, vysvětluje hned několik různých teorií.

Rozptýlení

Jednou z nich je ta, že vám hnědý šum pomůže s relaxací. Některým lidem totiž může pomoci skoncovat k nadměrným přemýšlením těsně před spaním, tedy s jedním z těch nejběžnějších příčin problémů s usínáním. Hnědý šum totiž velmi lehce odvádí naši pozornost jinam.

Maskování okolních zvuků

Tento relaxační a uklidňující zvuk umí nejen odvést vaši pozornost od nepříjemných myšlenek, ale zároveň také může zařídit, aby vás během noci nic neprobudilo. Náš mozek totiž zpracovává okolní zvuky i poté, co usneme.

Může nás tedy velmi lehce probudit jak štěkot sousedova psa, tak i spuštění autoalarmu a další zvuky z okolí. Hnědý šum tomu ale může lehce předejít. Pokud ho totiž necháte zapnutý celou noc, bude do určité míry hlasité okolní zvuky maskovat a sníží tak pravděpodobnost toho, že vás probudí.

Sluchová stimulace

Tato teorie se nevztahuje pouze na hnědý šum, ale všechny nízkofrekvenční zvuky. Přehrávání tónů o nízké frekvenci totiž může posílit určité fáze spánku, například i hluboký spánek, což může vést ke zlepšení jeho celkové kvality.

Zdroj: The Conversation, Daily Star

KAM DÁL: Jak překonat chuť na sladké: Tři jednoduché kroky.