Se snížením vysokého krevního tlaku vám pomohou i ovesné vločky

Se snížením vysokého krevního tlaku vám pomůže mimo jiné i lahodná ovesná kaše
  |   zajímavost

S vysokým krevním tlakem má problémy celá řada lidí. Zpočátku nám tento stav nemusí způsobovat žádné potíže, postupem času ale může vyústit mimo jiné i v infarkt či mrtvici. Je tedy důležité dělat vše, co můžeme, abychom vzniku tohoto stavu předešli nebo ho co nejdříve dokázali snížit.

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze postihuje tepny. Vyznačuje se tím, že síla, která působí na stěny našich tepen, je trvale až příliš vysoká a naše srdce tak musí více pracovat, aby pumpovalo krev.

Srdce člověka trpícího vysokým krevním tlakem je tedy mnohem více zatěžováno než srdce zdravého člověka s hladinou krevního tlaku v normálu.

Hypertenze se zpočátku nijak neprojevuje, řada lidí trpící tímto nebezpečným stavem si tak ani není vědoma, že je hladina jejich krevního tlaku nad normálem. Proto je nutné docházet na pravidelné kontroly k praktickému lékaři, měření hladiny krevního tlaku je totiž jejich součástí. Od 18 let bychom si měli nechat hladinu krevního tlaku kontrolovat minimálně jednou za 2 roky. V případě, že patříte mezi osoby se zvýšeným rizikem vzniku tohoto stavu, je ideální se o tom, jak často byste měli docházet na pravidelné kontroly, poradit s vaším praktickým lékařem.

V momentě, kdy zjistíme, že je hladina našeho krevního tlaku až příliš vysoko, je nutné se co možná nejdříve snažit o její opětovné snížení. Neléčená hypertenze totiž zvyšuje riziko vzniku mrtvice, infarktu a dalších vážných zdravotních problémů.

Prevence

Nadměrnému zvýšení krevního tlaku lze naštěstí alespoň do určité míry předcházet nebo jeho vysokou hladinu opět snížit. Pomohou vám k tomu jednoduché změny životního stylu.

Při snaze o prevenci zvýšení naší hladiny krevního tlaku bychom se měli zaměřit především na vyvážený jídelníček s vysokým obsahem ovoce a zeleniny a naopak se vyhnout většímu množství soli v naší stravě. Ideálně bychom neměli konzumovat více soli než zhruba 6 g, tedy jednu čajovou lžičku denně.

Dále je nutné také vyhnout se konzumaci alkoholických nápojů a kouření tabákových výrobků. Dalším faktorem, který zvyšuje riziko vzniku vysokého tlaku, je nadváha a obezita. Je tedy nutné, abychom se snažili udržovat si zdravou tělesnou hmotnost. Se snížením vysokého krevního tlaku nebo s prevencí jeho vzniku nám pomůže mimo jiné také pravidelná fyzická aktivita, která podporuje zdraví našeho srdce a udržuje tak naše cévy v dobrém stavu.

Lidé trpící vysokou hladinou krevního tlaku by se také měli vyhnout nápojům s vysokým obsahem kofeinu, mezi které patří káva, ale např. i energetické nápoje nebo černý čaj.

Ovesné vločky

Se snížením vysokého krevního tlaku nám ale mohou pomoci mimo jiné i obyčejné ovesné vločky. Tento druh potraviny totiž obsahuje specifický typ vlákniny, který se nazývá beta-glukan. Tento typ vlákniny nám může nejen pomoci předcházet vzniku hypertenze, ale zároveň také podporuje zdraví našeho srdce, jak naznačují výzkumy.

Beta-glukan totiž v našem těle snižuje hladinu malondialdehydu, který je spojený s oxidačním stresem v našem těle.

Z vloček si můžete připravit zdravou snídani, ale také lehkou svačinku. Klasikou, která se nikdy neomrzí, je ovesná kaše doplněná medem a sezonním ovocem nebo vločková svačinka z lednice. Stačí jen do malé dózy nasypat hrstku vloček, zalít je mlékem a osladit. Směs vloček a mléka přes noc vytvoří konzistenci podobnou ovesné kaši a vy si tak druhý den můžete pochutnat na zdravé ovesné svačince téměř bez práce.

Zdroj: Mayo klinika, National Health Service, Medical News Today

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pomůže vám i obyčejný banán.