Vysoký krevní tlak: Pozor na úpravu rybího masa

Na sušené ryby si dávejte pozor, obsahují totiž velké množství soli
  |   zajímavost

S vysokým krevním tlakem se potýká celá řada lidí. Existují potraviny, které nám s tímto nebezpečným zdravotním stavem mohou pomoci, ale i ty, které ho mohou zhoršit. Ke zvýšení hladiny krevní tlaku mohou překvapivě přispívat i sušené ryby.

Vysoký krevní tlak vám sám o sobě nijak neškodí, problémem je ale fakt, že přispívá ke vzniku celé řady kardiovaskulárních onemocnění.

Vysoká hladina krevního tlaku neboli hypertenze je nebezpečný stav, který postihuje tělesné tepny. Vyznačuje se příliš vysokým tlakem krve, který působí na stěny tepen. Naše srdce tak při tomto stavu musí více pracovat a tepny reagující na vysokou hladinu krevního tlaku se zužují.

Hypertenze je velmi nebezpečná zejména proto, že se často neprojevuje žádnými symptomy. Lidé, kteří tímto stavem trpí, tak o tom, že mají vysokou hladinu krevního tlaku, často ani nevědí. Právě proto je důležité nevynechávat pravidelné kontroly u praktického lékaře, měření krevního tlaku je totiž jejich součástí.

Krevní tlak o hodnotě 140/90 mmHg se považuje za hypertenzi. U osob, kterým je více než 80 let, se považuje za hypertenzi tlak o hodnotě vyšší než 150/90 mmHg.

Hypertenze může vést mimo jiné k infarktu, mrtvici, aneurysmu, srdečnímu selhání, problémům s ledvinami, problémům se zrakem, metabolickému syndromu, ztrátě paměti a k demenci.

Lidé, u kterých lékař zjistí vysokou hodnotu krevního tlaku, by se tedy měli okamžitě snažit o její opětovné snížení. Ti, kteří hypertenzí netrpí, by měli dělat vše pro prevenci tohoto nebezpečného stavu.

Prevence vysokého krevního tlaku

Na vznik hypertenze má mimo jiné velký vliv i složení našeho jídelníčku, a to zejména to, kolik obsahuje soli. Pokud se tedy chcete vzniku vysokého krevního tlaku vyhnout, měli byste se od potravin s vysokým obsahem soli raději držet dál.

Sušené ryby

Jedním z příkladů tohoto druhu pochoutek jsou mimo jiné i sušené ryby.

Rybí maso je ve většině případů považováno za zdraví prospěšné a jeho zařazení do našeho jídelníčku je doporučováno. Ryby, zejména tučné druhy, totiž obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko vzniku onemocnění srdce.

U tohoto druhu masa ale záleží nejen na jeho typu, ale i způsobu přípravy. Sušené ryby totiž obsahují velké množství soli. Tuto oblíbenou pochoutku bychom tak měli v naší stravě raději omezit.

Mezi další rizikové faktory, kterým bychom se při prevenci hypertenze měli vyhnout, patří:

  • nedostatek fyzické aktivity
  • obezita
  • nadváha
  • kouření
  • nedostatek draslíku ve stravě
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • stres

Ke vzniku přispívají ale i některé faktory, které ovlivnit nemůžeme, patří mezi ně mimo jiné:

  • věk (riziko vzniku hypertenze s přibývajícím věkem stoupá)
  • rasa (vyšší riziko vzniku vysokého krevního tlaku mají černoši)
  • rodinná historie
  • některá chronická onemocnění (onemocnění ledvin, diabetes a další)
  • těhotenství

Zdroj: Mayo ClinicHealthline

KAM DÁL: Na tyto běžné zvyky si dejte pozor: Mohou nás připravit i o několik let života.