Na tyto běžné zvyky si dejte pozor: Mohou nás připravit i o několik let života

Čištění zubů ihned po jídle může poškodit naši zubní sklovinu
  |   zajímavost

Dlouhověkost je něco, čeho chce dosáhnout každý z nás, někdy se ale běžnými zvyky můžeme nevědomky připravit o několik let života nebo si mimo jiné i zničit zubní sklovinu. Pozor bychom si měli dát také na pozdní sledování televize a dietní nápoje.

Rutiny a zvyky tvoří většinu našeho života. Každý z nás má nějakou ustálenou ranní, večerní, ale třeba i pracovní rutinu. Snažíme se tak určité opakující se části našeho dne nějakým způsobem zautomatizovat tak, abychom zvýšili naši produktivitu.

Předem nastavené rutiny ale mají i své nevýhody. Zvykům, které děláme takzvaně na "autopilota", totiž věnujeme jen velmi malou pozornost. Přitom právě opakující se akce nám mohou z nejrůznějších hledisek, včetně toho zdravotního, nejvíce přilepšit, či naopak uškodit.

Dlouhé sezení

Jedním z nejčastějších zdravotních prohřešků je dlouhé sezení. Tento zlozvyk může mít totiž mnohem horší důsledky na náš celkový zdravotní stav, než se většina z nás domnívá. Nejen, že si tak můžeme ničit správné postavení těla, které nám mimo jiné pomáhá předcházet bolesti zad, ale také se spolu s delšími sedavými úseky zvyšuje pravděpodobnost vzniku nejrůznějších vážných onemocnění. Mezi tyto nemoci patří mimo jiné i rakovina.

Ideální je zamyslet se nad tím, jakou část dne strávíme sezením, případně naši rutinu lehce upravit. Ideální je si po každých 30 minutách sezení udělat třeba i jen pětiminutovou pauzu a projít se na zahradě či jen po místnosti.

Umělá sladidla

Řada lidí se snaží vyměnit oblíbené vysokokalorické nápoje za jejich varianty s umělými sladidly. Dietní verze některých limonád a sodovek sice obsahují menší množství kalorií, to ale neznamená, že neškodí našemu zdraví.

Nápoje s umělými sladidly zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, mezi které patří infarkt a mrtvice.

Pozdní sledování televize

Více o tom, jak modré světlo působí na naše tělo, najdete zde.

Rozmyslet bychom si měli mimo jiné i dohánění našich oblíbených seriálů pozdě v noci.

Noční sledování televize či počítačové obrazovky totiž může narušit cirkadiánní rytmus našeho těla neboli naše vnitřní hodiny. Navíc se tak vystavujeme působení modrého světla, které snižuje tvorbu melatoninu (spánkového hormonu) v našem těle a může tak způsobit problémy s nespavostí.

 

Čištění zubů hned po jídle

Řada z nás má potřebu si vyčistit zuby hned poté, co vypijeme např. kávu, abychom se zbavili nepříjemné pachutí v ústech a předešli obarvení našich zubů. To je ale chyba. Vyčištěním zubů hned po jídle či některých typech nápojů můžeme celou situaci ještě zhoršit.

Ukázalo se totiž, že čištěním zubů ihned po konzumaci některých druhů potravin či nápojů můžeme poškodit naši sklovinu, a to zejména poté, co jsme snědli něco kyselého. Ideální je si po jídle jen vypláchnout ústní dutinu vodou a s čištěním zubů zhruba 40 minut počkat.

Používání krémů s SPF pouze v létě

Jak vybrat správný krém s SPF najdete zde.

Řada z nás s příchodem podzimu odloží veškeré přípravky s ochranným slunečním faktorem, to se ale rozhodně nedoporučuje.

Chránit se proti slunci bychom se měli po celý rok, a to dokonce i ve dnech, kdy je zataženo. UV paprsky totiž na naši pokožku dopadají po celý rok, celoročním používáním krému s ochranným faktorem se tak můžeme mimo jiné i vyhnout vzniku rakoviny kůže.

Zdroj: WebMDThe HealthyAmerican Cancer SocietyDental Health

KAM DÁL: Trápí vás povolené paže? Zbavte se jich pomocí jednoduchých cviků, soustředit se musíte na celé tělo.

Klíčová slova:
spf