Běžný typ světla, který nám ničí spánek. Víte, jak se ho vyvarovat?

Telefon bychom měli odložit několik hodin před spaním
  |   zajímavost

Pokud trpíte nespavostí nebo se probouzíte unavení, může být na vině právě jeden běžný druh světla, který na nás vyzařuje mimo jiné i z obrazovek našich počítačů či mobilních telefonů. Naštěstí ale existují způsoby, jak se mu jednoduše vyhnout.  

Řeč je o tzv. "modrém světle", které vyzařují mimo jiné i některé typy zářivek, televize, počítač, telefon, ale i slunce. To znamená, že nás tento typ světla každý den přímo obklopuje. Není ale třeba panikařit. Modré světlo sice negativně ovlivňuje kvalitu našeho spánku a dokonce může způsobit i nespavost, jak dokazují výzkumy, ale samo o sobě není škodlivé.

Ve dne totiž na náš organismus nemá negativní vliv, problém je v momentě, kdy jsme mu vystaveni ve večerních hodinách.

Tento druh světla, do kterého spadají mimo jiné i sluneční paprsky, totiž našemu tělu říká, že je čas být vzhůru.

„Ne všechno modré světlo je špatné. Vystavení modrému světlu ze slunce nám pomáhá nastavit a udržovat naše tělesné hodiny. Naše tělo tak postupně se západem slunce začíná být unavenéProblém nastává tehdy, kdy jsme v pozdních hodinách vystaveni přílišnému množství umělého modrého světla,“ uvedla pro Everyday Health specialistka v oboru, docentka Carney.

„Náš mozek nerozlišuje mezi jednotlivými typy modrých světel, tím pádem si naše tělo při vystavení velkému množství umělého modrého světla v pozdních hodinách myslí, že je čas být vzhůru,“ dodala.

Několik hodin před spaním bychom se podle expertky měli tomuto typu světla vyhnout a s největší pravděpodobností zaznamenáme obrovské zlepšení kvality našeho spánku a dost možná i větší množství energie poté, co se probudíme.

Stačí jen několik hodin před spaním vypnout televizi, počítač a odložit mobil. Ideální je místo sledování filmu zasednout k napínavé knížce.

Lidé, kteří několik hodin před spánkem bez počítače a telefonu zkrátka nemohou být, by si měli na svých přístrojích nastavit, aby se v určitý čas obrazovky jejich telefonů i počítačů zbarvily do teplých tónů.

Zdroj: Everyday HealthNational Library of Health

KAM DÁL: Nebezpečné podzimní rostliny: Tyto druhy rostlin mohou ublížit vašim domácím mazlíčkům.