S vodním kamenem zatočí levné kuchyňské ingredience

Vodní kámen může způsobit i popraskání či blokaci potrubí
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Vodní kámen vypadá nevzhledně, nejde ale pouze o estetický problém, může totiž způsobit i poměrně velké škody. Naštěstí ale existuje jednoduchý způsob, jak se vodního kamene zbavit a rovněž předcházet jeho usazování. S pomocí levných ingrediencí, jako je ocet a citron, vykouzlíte zářivě čistou kuchyň a koupelnu.

Vodní kámen se tvoří zejména na místech s tvrdou vodou, tedy vodou, která má vysoký obsah minerálů.

Tento nevzhledný bílý povlak je tvořen uhličitanem vápenatým a dalšími minerály, které se ve vodě nacházejí. Vodní kámen můžete najít téměř všude: uvnitř varných konvic, na bojleru, na kohoutku na umyvadle, zkrátka téměř na všem, co pravidelně přichází do kontaktu s vodou.

Dokonce i v místech, kde se tvrdá voda nevyskytuje, můžete na vodovodním kohoutku najít poměrně silnou vrstvu vodního kamene. Tento křídovitý povlak má totiž schopnost se vrstvit.

Většina z nás se ho chce zbavit co možná nejdříve zejména kvůli jeho vzhledu. Tento typ usazenin ale není pouze estetickým problémem, může způsobit blokaci i popraskání vodovodního potrubí. Škody může napáchat i na sprchové hlavici. Postupem času se na ní totiž může navrstvit, a snížit tak průtok vody.

Jak se vodního kamene zbavit?

Dobrou zprávou je, že vodního kamene se můžete zbavit poměrně jednoduše a pomocí ingrediencí, které máte doma. Ideální je ale s jeho likvidací příliš neotálet. Postupným vrstvením minerálů na sebe se odstranění tohoto povlaku značně ztěžuje.

Ocet a citron

S odstraněním vodního kamene vám pomůže obyčejný citron a ocet.

Vyhnete se tak používání silných chemikálií, a navíc ještě ušetříte. Kyseliny, které obě tyto běžné kuchyňské ingredience obsahují, dokáží lehce rozložit uhličitan vápenatý, který je největší složkou vodního kamene.

Stačí jen obě ingredience smíchat v poměru 1:1 a pustit se do úklidu. Nezapomeňte si ale předtím nasadit ochranné rukavice, abyste předešli podráždění pokožky.

Jak předcházet usazování vodního kamene?

V láhvi se sprejovým uzávěrem smíchejte ocet a destilovanou vodu v poměru 1:1 a pravidelně touto směsí čistěte umyvadlo i dlaždičky u vany, zkrátka všechny plochy, na kterých by se mohl objevit vodní kámen. Poté tato místa opláchněte vodou, předejdete tak vzniku viditelných usazenin.

Zdroj: Plumb World, Good Housekeeping

KAM DÁL: Jak zařídit, aby vám salát v lednici vydržel křupavý a čerstvý déle než týden?