Jak zařídit, aby vám salát v lednici vydržel křupavý a čerstvý déle než týden?

Jednou z největších chyb je nakrájení salátu dříve, než ho chcete použít
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Salát může v lednici po několika dnech uvadnout, nebo se začít kazit. Na vině jsou běžné chyby v jeho uchovávání. Naštěstí existuje hned několik tipů a triků, které vám pomohou zachovat jej čerstvý po dobu až deseti dní.

Salát je zelenina, která je zdraví opravdu prospěšná. Obsahuje totiž vysoké množství vitamínu A, vitamín C i železo. Řada z nás se ale jeho koupi vyhýbá.

Tento druh zeleniny je totiž jedním z těch, které se velmi rychle kazí. Často jej po několika málo dnech uvadlý a zhnědlý vyhazujeme. Tomu lze ale poměrně lehce předejít.

Jak správně skladovat hlávkový salát?

Nejdůležitější je ponechat jednotlivé salátové hlávky vcelku do té doby, než je budete chtít použít. Nerozdělujte hlávky na jednotlivé listy, ani je nekrájejte na malé kousky. Předpřipravené menší kousky salátu se totiž kazí mnohem rychleji.

Dále je nutno odstranit z hlávek salátu všechny poničené listy. Jednotlivé hlávky zabalte do papírových utěrek a uložte je do spodní části lednice určené pro skladování zeleniny.

Vyhněte se uchovávání salátu v horních poličkách lednice. Spodní část lednice je navržena tak, aby v ní byly optimální podmínky pro uchovávání zeleniny. Skladováním salátu na horních poličkách a ve dveřích lednice zkracujete jeho životnost.

Jak správně skladovat nakrájený salát?

Zcela jiným případem je salát, který již zakoupíte nakrájený na malé kousky, případně volně (špenát, rukola a další).

Ideální je okamžitě po koupi vyndat salát z plastové krabičky, ve které jste ho zakoupili, zbavit se poničených listů a pořádně ho opláchnout.

Poté je potřeba vyložit větší vzduchotěsnou krabičku určenou ke skladování jídla papírovými kuchyňskými utěrkami, salát do ní vysypat, krabičku uzavřít a uložit do lednice. Papírové utěrky absorbují nadbytečnou vlhkost v krabičce, a tím zajistí delší životnost salátu.

Jak zachránit uvadlý salát?

Dokonce i v okamžiku, kdy salát již uvadl, není nutno propadat panice.

Stačí jen připravit si menší misku, nalít do ní studenou vodu (můžete přidat i kostky ledu) a salát do ní ponořit. Zvadlý salát nechte v misce se studenou vodou zhruba po dobu 5 minut, poté ho vyndejte a jemně osušte papírovou utěrkou.

Zdroj: WebMD, Food Network

KAM DÁL: Kečup a hořčice: Lidé je milují, skrývají však zdravotní rizika.