Bazalka nepatří jen na pizzu: Zbaví vás kašle a pomůže vašemu srdci

Tušíte, jakými zdravotními benefity bazalka disponuje?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bazalku zná jistě každý. Italskou kuchyni si bez této lahodné bylinky totiž už asi nikdo z nás neumí představit. Znáte ale její vlastnosti a víte, že je velmi prospěšná i pro naše zdraví a krásu?

Začněme špetkou historie… Bazalka pravá nebo také bazalka vonná pochází z přední části Indie. Odsud se začala šířit do světa již ve starověku a brzy získala nadšené obdivovatele. Dávní léčitelé v ní objevili pomocníka při potírání neduhů, mnozí ji dokonce vysvětili na královnu všech bylin s pomyslnou zázračnou mocí. 

Bazalka + rajčata = láska
Určitě všichni znáte oblíbený italský předkrm Caprese. Stačí nakrájet rajčata, proložit je mozzarelou, vše posolit, popepřit a poskládat lístečky bazalky…

Využívali ji i starší Egypťané, kteří ji dávali do hrobek faraonů, vonné oleje z bazalky totiž byly posvátným mazáním. Zajímavý přívlastek ji přisoudili také starší Římané, učinili totiž z bazalky kouzelnici lásky.

Ve své domovině je to dřevnatějící trvalka, u nás se ovšem pěstuje jako jednoletá bylinka. Většinou má přímou větvenou lodyhu se vstříčnými listy. Ty mají řapík a jsou vejčité, měkké, lesklé, s velmi řídce zubatým okrajem. 

V rámci paždí listů nahoře na lodyze vyrůstají ve svazečcích hluchavkovité, bílé nebo růžové květy. Existují odrůdy s lysými, velkými a měkkými lístky, ovšem existují i případy velmi větvené s lístky drobného charakteru. Velmi moderní jsou kultivary, které disponují temně červenou barvou a růžovými květy. 

Kultivary můžeme obecně rozdělit do čtyř skupin:

  • Blue Spice - dekorativní a výrazně aromatická odrůda sladké kořenové vůně, má drobnější zelené listy, purpurové lodyhy a růžové květy
  • Purple Ruffles - aromatická a dekorativní odrůda s tmavě purpurovými zkadeřenými listy se zubatým okrajem, kvete narůžověle
  • Queen - kompaktní rostlina, jež je velmi vhodná do truhlíků, tvar si udržuje i bez zaštipování, rostlinu zdobí tmavě zelené listy, výrazné nahloučené květenství
  • Purple Opaal - růžově kvetoucí bazalky s listy tmavě purpurové barvy, které mají jemně bublinkatý povrch

Bazalka je chutná, ale i zdravá

Dnes lze tuto bylinku považovat za velmi chutné, ale i výrazně aromatické koření. Přesto je stále na seznamu léčivek a může se použít při různých chorobách. Látky v ní obsažené podporují vylučování žaludečních šťáv, působí také proti plynatosti střev, podporuje chuť k jídlu a také je schopna pomoci usnadnit trávení. 

Velmi pozitivní vliv má ale také na dýchací cesty a dokáže pomoci s odkašláváním. Zlepšuje též činnost ledvin, pomáhá uklidnit nervovou soustavu a navozuje dobrou náladu. V dobách dřívějších proto byla definována jako afrodiziakální. Milenec či milenka díky pokrmu bohatému na bazalkové silice byli pohodovější a při větší chuti. 

Snadné pěstování

Nejjednodušší je pěstovat bazalku na okně. K tomu je třeba kvalitní humózní zemina, kterou se naplní nádoba, truhlík nebo klidně i hrnek či miska. Nádoba každopádně musí mít bez rozdílu odtokový otvor, aby kořeny bazalky nezahnívaly. 

Jak na bazalkový olej?
Stačí sehnat litr kvalitního olivového oleje (nejlépe extra panenského) a do něj dát hrst čerstvých listů či kvetoucí natě bazalky. Následně se celá směs nechá v chladu a temnu minimálně 14 dní uležet. Takový olej je vynikajícím doplňkem salátů.

Na povrch se nasype několik semínek, ale je třeba si dát pozor na počet, protože jich nesmí být více, než kolik má v dané nádobě růst rostlinek. Bazalka totiž velmi špatně snáší přesazování. Semínka je třeba zatlačit do zeminy a jen velmi zlehka zasypat substrátem nebo pískem. Po výsevu je třeba udržet zeminu vlhkou, ale zároveň v teple. 

Pro pěstování na zahradě či na poli bazalku nelze předpěstovat, jelikož nemá ráda přesazování. Vysévá se tudíž přímo do řádku a jelikož klíčící rostlinky nesnášejí mráz, musíme s výsevem počkat až na teplejší jarní měsíce. Stačí udělat do mírně vlhké země mělké rýhy a do nich řídce bazalku vysít. 

Obecně je třeba dát si pozor na škůdce, jelikož bazalka díky vonným silicím hodně láká jak mšice, tak molice. Musíme tudíž rostliny chránit a v případě napadení použít některý biologický postřikový prostředek na bázi oleje.