Vláknina jako mimořádně cenná součást potravy. Proč bychom se na ni měli zaměřit?

Zvolte celozrnné pečivo a vaše tělo vám poděkuje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pomalu mizí z pokrmů a většina lidí si toho ani nevšimla. Vlákninu je ovšem potřeba do těla doplňovat pravidelně, jelikož její absence je znát. Proč už pomalu není ani součástí mouky?

Před průmyslovou revolucí byla mouka získaná mletím obilí v kamenných mlýnech úplná. Znamená to, že obsahovala všechny složky zrna (vlákninu, vitamíny, otruby). Její složení se ale radikálně změnilo v 19. století, když byly vynalezeny kovové mlýny a postupy se zmechanizovaly.

Produkty z obilného zrna:

  • zrno - odstranění je jen obal z obilného zrna
  • kroupy - jsou vlastně zbroušenými zrny
  • otruby - tvoří venkovní obaly zrna
  • klíčky - konzumují se primárně v sušené formě
  • mouka - získává se mletím zrna obilnin, podle toho, z jaké části zrna se mele, se dělí na celozrnnou a bílou
  • vločky - napařené a oloupané zrno, které se lisuje

Když se mouka mele na jemnější, je samozřejmě velmi náchylná i na pokažení. Odstranění obalů zrn však umožňuje i její dlouhé skladování, ovšem tento postup bohužel odstraňuje všechny zdravé složky obilnin.

Už jsme si tak nějak zvykli na přítomnost bílé mouky ve všech produktech s obilím, že zapomínáme, jak hodně její zpracování odstraňuje většinu prospěšných látek obilí. Celá zrna obsahují dostatek antioxidantů, vitamínů, minerálů, fytochemických sloučenin i vlákniny přítomné v obou částech otrub (ve vnější vrstvě) i v zárodku (ve vrstvě uvnitř otrub).

V dnešní době už je jasné, že všechny tyto složky působí synergicky v prevenci mnohých chronických civilizačních onemocněních. Bílá mouka má o 80 % méně vlákniny jak celozrná a také o 90 % méně vitamínu E a B2, k tomu všemu ještě o 70 % méně železa a zinku.

Celá zrna by se měla upřednostňovat

I taková jednoduchá změna ve způsobu stravování, jako je nahrazení každodenního bílého chleba tím zdravějším, celozrnným, může snížit riziko koronárních chorob a mozkové choroby až o významných 40 %.

Mimo to také konzumace celozrnné mouky může zabránit kolísavé hladině cukru v krvi, čím se snižuje riziko cukrovky. Dostatečný příjem vlákniny je také významnou ochranou proti rakovině tlustého střeva.

Přijímáme málo vlákniny

Je notoricky známo, že dnešní generace přijímá v potravě daleko méně vlákniny než ta předcházející, protože kdysi byl podíl průmyslově připravovaných potravin menší a kozumovalo se víc potravin v syrovém stavu.

Vlákninu obsahuje výhradně potravina rostlinného původu - celozrnné obilné výrobky, strukoviny, rýže natural, ovoce, zelenina a také vybrané druhy semen. Průměrný příjem dnešního moderního člověka se odhaduje pouze na 15 g, ovšem ten doporučený by měl být dvakrát takový!

Nezasytí, ale má příznivé účinky

Potravinová vláknina sice není stavební látkou, jelikož poskytuje skutečně velmi málo energie, ovšem má na lidské tělo blahodárný vliv. Vláknina tak rozhodně není bezcennou částí potraviny. Urychluje například přechod trávené potravy, takže stěna střeva je kratší dobu vystavena působení případných škodlivých složek potravy a zplodin látkové přeměny.

Dokáže také snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jednoho z hlavních rizikových faktorů chorob kardiovaskulárního systému. Pomáhá též bojovat proti obezitě, vyvolává pocit sytosti a pomáhá udržet stabilnější hladinu cukru.

Je též účinným prostředkem pro lidi, kteří mají problém se zácpou, nepříjemnými hemeroidy nebo žlučníkové obtíže.