Je veganství dobrým nápadem nebo omylem? Jeho výhody vás možná překvapí

Je veganství skutečně nezdravé a drahé?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Trendem současného stravování se čím dál více stává veganství. Málokdo ale ví, jaké jsou vlastně jeho výhody a jak se tělo chová po tom, co se mu utne tipec na přísun živočišných produktů. Jaké to je nejíst maso a vajíčka a pouze se cpát rostlinnou stravou a co nejčastěji všežravci veganům mylně podsouvají?

Vegan je člověk, který nekonzumuje žádné maso, mléko, sýry, mléčné výrobky, med a dokonce ani vajíčka. Lidé, kteří holdují tomuto stylu, nepoužívají produkty vyrobené ze zvířat, ani ty výrobky, které byly nějakým způsobem testované na živočiších.

Lidé vězní na celém světě asi 20 miliard "užitkových zvířat". Tato zvířata zkonzumují podle různých zdrojů asi 40 % celosvětové sklizně obilí.

Jaké jsou výhody veganství?

I přes to, že se jedná o velmi specifický způsob stravování, tak podobných lidí ve světě neustále stoupá. Někteří odborníci tvrdí, že správně sestavená veganská strava je zdraví prospěšná a pomáhá v prevenci nebo také v léčbě některých civilizačních nemocí, jako je vysoký tlak, cholesterol nebo cukrovka.

Další specialisté na výživu ale zase zdvíhají varovný prst a jsou přesvědčeni, že úplným zřeknutím se živočišných produktů tělo přichází o vzácné vitamíny, živiny a také správné tuky.

Buď veganem, já maso miluji

Velice častá reakce nevegana na to, když se mu někdo pochlubí změnou svého stravování. Faktem ale je, že se lidé vegany obvykle nestávají proto, že by jim maso nebo jiné živočišné produkty nechutnaly. Stávají se vegany, protože jim vadí krutost, která je páchána na zvířatech, a popravdě nejde moc mít jedno bez druhého.

Při veganství je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínu B12, vitamínu D, jódu, selenu, vápníku a omega-3 mastných kyselin.

Být veganem ale neznamená, že se musíte nutně vzdát svých oblíbených chutí, v dnešní době existuje spousta úžasných veganských alternativ masa, navíc hodně lidí, kteří se stanou vegany, zjistí, že se jejich obzor - co se týče jídelníčku - rozšíří.

Je veganský způsob stravování drahý?

To je téma, na které se často mezi vegany a ostatními vedou diskuze. Faktem ale je, že je veganský jídelníček založený na kombinaci obilných produktů, luštěnin, zeleniny, ořechů, semínek a ovoce. To znamená, že veganské jídlo může být komplikované nebo naopak jednoduché, drahé nebo levné, je to silně individuální. Některá balená veganská jídla se mohou zdát nákladnější, ale je dobré si uvědomit, že živočišné produkty jsou uměle udržovány díky vysokým dotacím.

Jíst maso a nepodporovat velkochovy je prakticky nemožné

Vzhledem k tomu, že více než 95 % živočišných produktů pochází z velkochovů, opravdu je velmi těžké během života nesníst ani kousek masa, které by nepocházelo z nějakého velkochovu. Dají se koupit produkty s označením “humánní” nebo “s volným výběhem”, co ale znamenají doopravdy? Realita je bohužel často vzdálená idylickým obrázkům z obalů.

Proč se starat o zvířata, když existuje tolik lidí, co potřebuje pomoct?

Tohle je další z námitek na veganství. Faktem ale je, že soucit není omezený zdroj. Vlastně se zdá, že čím více jsme soucitní, tím větší soucit máme. Je třeba si uvědomit, že lidské problémy a problémy životního prostředí jsou zhoršovány chovy hospodářských zvířat, které přispívají ke klimatickým změnám nebo nedostatku potravin.

Starat se především o lidi se samozřejmě může jevit jako přirozené, neznamená to ale, že bychom měli zneužívat zvířata. Otec se může starat o své dítě více než o cizí, ale dává mu to právo otročit a zabíjet vlastní děti? Stejně jako když se více zajímáme o členy vlastního druhu, neznamená to, že máme právo zotročovat a zabíjet členy jiného druhu.