Hojení pooperačních a poúrazových ran lze výrazně ovlivnit, pomohou enzymy i rázové vlny

Hojení ran je ovlivněno i životním stylem jedince
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Rychlost hojení jednotlivých úrazů nejvíce ovlivňuje především náš celkový zdravotní stav. K nejčastějším příčinám poruch hojení pooperačních či poúrazových ran patří zhoršené prokrvení tkání. Mohou za to nejrůznější cévní choroby, ale i nedostatečná funkce lymfatického systému.

Rány a úrazy se všeobecně hůře hojí s přibývajícím věkem a zvláště pak starším lidem a lidem s cukrovkou či nadváhou. Významnou úlohu hraje i samotná životospráva jedince či jak moc často je daný člověk vystaven stresu. 

Pro celkově dobrý stav organismu je důležitá rozmanitá a plnohodnotná strava s dostatkem kvalitních bílkovin. Nezbytný je také dostatek vitamínu C a některých prvků, jako je železo, měď či zinek. 

Po operaci mohou nastat drobné i výraznější komplikace

Pooperační a poúrazové rány velmi často doprovázejí nejrůznější drobné komplikace jako otoky či krevní podlitiny, jež mohou následně také zpomalovat samotné hojení ran a úrazů. Výrazně závažnějšími komplikacemi pak mohou být například různé infekce, které se do těla mohou dostat, a pak je na místě nasazení antibiotik. Po každém operačním zákroku se na těle objeví jizva, jestliže je ale příliš velká, může to poznamenat nejen konečný vzhled operovaného místa, ale v některých případech i přinášet nepříjemné zdravotní komplikace. 

Důležitá je komplexní poúrazová péče

Jak jsme si již řekli, rychlost hojení samotných ran je u každého člověka různá, přesto ji lze vhodnými prostředky výrazně ovlivnit. Bezprostředně po operaci je velmi důležité odborné vyšetření samotné rány. Zvláště po zákroku bychom měli dbát na dobrou životosprávu, vybýbat se zbytečnému stresu a omezovat co možná nejvíce i samotnou fyzickou námahu. V poslední době se v rámci komplexní pooperační péče stále více osvědčuje i podpůrná léčba nejrůznějšími enzymovými léky.

Čerstvou jizvu po zákroku je třeba chránit a promazávat, případně potírat některým z přípravků pro prevenci tvorby velkých nevzhledných jizev.

Proteologické enzymy lze doplňovat i zvenčí

Velmi důležitou roli v procesu hojení ran hrají zejména proteolitické enzymy, které má každý z nás v těle. Usměrňují průběh zánětu tak, aby to bylo pro tělo co nejúčinnější a nejrychlejší.

Vážnější operace či těžké úrazy jsou však událostmi, na jejichž rychlé vyléčení nemusí samotné enzymy v našem těla stačit. I proto je dobré je podpořit podobnými enzymy zvenčí. Ty totiž pomohou rychleji vstřebat otoky či podlitiny, a tím zmírňují i samotnou bolest, omezují vznik pooperačních komplikací, jako hnisů, nebo zabraňují nadměrnému jizvení. 

Hojení ran urychlí i aplikace rázových vln

K výraznému urychlení hojení samotných ran pomůže i aplikace vysokoenergetických fokusovaných, radiálních či  planárních rázových vln. Využívají se např. při hojení popálenin, diabetických gangrén a diabetických i ostatních vředů. Samotné vlny nemají navíc žádné vedlejší účinky. Rychlejší hojení je dle doposud dosažených výsledků až o 80 procent.