Nejnebezpečnější zvířata našich dovolených. Zmije není jediná, která vás může ohrozit na životě

Komár je skoro neviditelný, ale umí přenést nemoci, na které nezapomenete
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Když si představíte smrtelně nebezpečné zvíře, pravděpodobně se vám vybaví nějaká šelma s ostrými zuby. Jistě není radno se při návštěvě safari v Africe svobodně procházet mezi smečkou lvů, ale někdy stačí vyrazit na louku a neštěstí už je na světě.

Plánujete dovolenou v cizině, nebo zůstanete v rodném kraji? Některá exotická místa mohou být strašákem, protože nebezpečí někdy čeká na každém rohu. Zatoulat se v lesích západní Ameriky, brouzdat pouští v Austrálii nebo se osvěžit u řeky v Africe vás může nemile překvapit návštěvou neočekávané společnosti. Jaká jsou nejnebezpečnější zvířata na světě a máme některé z nich i v České republice?

Setkání s takovým prasetem divokým taky nemusí být úplně bezpečné. I bez dvojsmyslu se jedná o minimálně stokilové zvíře, které když brání čest svojí rodiny, může velmi nepříjemně zaútočit. 

Komáři

Ty letní dny zažil každý. Nepříjemný bzučivý zvuk a štípání po celém těle. Komár umí být velice nepříjemným doprovodem na procházce podél řeky. Ať už jste u Berounky, nebo u Nilu, nikdy nevíte, kdy se jedno štípnutí promění v noční můru. Komáři totiž sami o sobě nebezpeční nejsou, ale množství nemocí, které přenášejí, může být v některých případech i smrtelné.  Žlutá zimnice a horečka dengue ze sosáčku nevinného komára ročně usmrtí okolo jednoho milionu lidí na celém světě…

Žába

Česká ropucha vás na životě neohrozí. Stejně tak ani ve francouzské restauraci, při podávání místní speciality, vám může zaskočit maximálně její kost v krku. Jiný případ už jsou žáby z Amazonie. Jed z místní  žáby může usmrtit až deset lidí. Tzv. šípové žáby své potenciální nepřítele na hrozbu upozorňují křiklavými barvami. Selfie se u tohoto druhu skokana rozhodně nedoporučuje.

Klíště. S komárem se jedná o dvě miniaturní stvoření, která mohou způsobit obrovské zdravotní problémy. 

Hroch

Titul toho úplně nejnebezpečnějšího zvířete Afriky vyhrává hroch. V silné konkurenci se tento mohutný tvor, žijící ponořen většinou po uši ve vodě, nenechal zahanbit. Ročně svými útoky zabije až tisíc lidí. Překvapení je, že je velmi rychlý, a tak je schopen člověka vmžiku doběhnout na břehu. Další oblíbený způsob útoku se soustředí na převrácení nebo likvidaci lodě v jeho “rybníčku”.  V České republice se do ohrožení tohoto afrického velikána dostane jedině nějakým hloupým kouskem v zoologické zahradě.

Hadi

Většina lidí se znechuceně oklepe při představě plížícího se hada. Být spolknut anakondou v Amazonii se vám pravděpodobně nepoštěstí, ale takové škrcení už je jiná disciplína. V našem kraji můžete narazit na jediný druh, který vás může opravdu zabít. Zmije obecná svojí dávkou jedu představuje hlavně ohrožení pro starce nebo malé děti. Silný dospělý jedinec by na životě ohrožen být neměl. Zmije je velmi plaché zvíře a uštknutí by tak mělo být velmi smolnou náhodou.

Nejbizarnější domácí mazlíčci. Fretka ani hadi už nejsou v módě, teď letí tahle zvířátka. Více čtěte zde.
Klíčová slova: