Anorexie není zdaleka jen výsadou žen. S příjmem potravy má problém i mnoho mužů

Nebudu, díky...i takto může anorexie začínat, pomalu, nenápadně
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Čím dál větší počet mužů vyhledává pomoc kvůli poruchám příjmu potravy. Jde o anorexii a bulimii, o kterých se většinou mluví spíš ve spojitosti se ženami. Jedná se o velmi nebezpečnou záležitost, která může zanechat i trvalé následky. A to nejen psychického rázu, ale nemoc může způsobit například i zástavu růstu či neplodnost.

Tlak na náš vzhled je velký. Časopis, televize a vůbec média nám ne vždy ukazují realitu. Touha po krásném a dokonalém těle přivádí do péče psychiatrů nejen mladé dívky, ale i muže ve středním věku. Zvyšuje se nejen počet onemocnění, ale i úmrtnost. Nemocní se na odborníky obrací, když už je pozdě...

Mezi první příznaky, že jedinec má problém, patří výrazné hubnutí, i když okolí nevidí žádné velké omezování v jídle. Ve skutečnosti totiž dochází buď k maskování nedojedeného jídla, anebo odnášení jídla mimo společné prostory.

Co je to mentální anorexie?

Jako mentální anorexii označujeme onemocnění psychosomatického charakteru, které můžeme zařadit mezi tzv. poruchy příjmu potravy. Jde především o dlouhodobé odmítání jídla. Nemocný se dostane pod minimální hmotnost v poměru k jeho výšce. 

K jejímu výpočtu se zde v praxi využívá tzv. Body Mass Index (BMI), který můžete snadno vypočítat i sami. Stačí jen váhu (v kilogramech) vydělit výškou (v metrech) umocněnou dvěma. O mentální anorexii mluvíme tehdy, pokud se jeho hodnota dostane pod 17,5.

I muži touží po dokonalosti

V České republice každoročně anorexií podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky onemocní kolem pěti set žen. U 5 % končí anorexie smrtí. V drtivé většině případů postihuje ženy (zhruba 95 % zaznamenaných případů), přičemž z nich vůbec nejohroženější skupinu ztělesňují dívky ve věku 12 až 18 let. Dnes už však žádnou výjimkou nejsou ani dětští pacienti.

Největší změnu v počtu mužů, kteří onemocněli anorexií, hlásí Británie. Běhm pouhých dvou let byl zaznamenán nárůst o 43 %. Experti odhadují, že celkem je nemocných mužů 400 tisíc.

"Dobře vypadat" chtějí často i muži. A tak se snaží vyrovnat svým idolům. U mužů je problém, že odbornou pomoc vyhledávají ještě víc zřídka než ženy. Bojí se přiznat problém a to se jim může stát osudným.

Vyšší riziko u sportovců

Podle výzkumů hrozí sportovcům až šestnáckrát vyšší riziko rozvoje poruchy příjmu potravy než ostatním mužům. Často je na ně totiž vyvíjen mnohem větší tlak. Je skoro jejich "povinností" si udržet vypracovaný vzhled a výkonnost. Všeobecně ale tato choroba může postihnout opravdu kohokoliv. A to bez ohledu na věk, pohlaví nebo sociální zázemí. Velké riziko je ale u děvčat a chlapců ve věku 13-17 let. 

Bulimie, v čem je jiná? 

Bulimie je forma anorexie, jde o tzv. bulimickou variantu. Tady už nejde jen o odmítání potravy, ale jedná se o záchvaty přejídání se a zvracení. Ať tak či onak, úbytky na váze doprovází problémy s metabolismem.

A tak nejen, že člověk hubne, ale také se mu kazí zuby, má problémy s kostmi, nehty, dochází k vypadávání vlasů a stárnutí kůže. Ženy také často řeší poruchy menstruace a neplodnost. Anorexii doprovází i rozpad nervových tkání, to může vést například ke zhoršení zraku.

Včas podchytit problém je základ úspěchu

Anorektici začínají měnit i vztah ke svým přátelům a nejbližším. Začnou se jim doslova hnusit všichni, kteří normálně jí, začnou je považovat za slabochy, co se nedokážou ovládat, a postupně se jim začnou víc a víc vyhýbat.

Při sebemenším podezření neotálejte s vyhledáním odborné pomoci. Ať už jde o přátele či pozorujete-li přehnanou a nepřirozenou starostlivost o vlastní tělesnou váhu a především v kombinaci se zřejmými obtížemi psychického charakteru, je nejlépe rovnou navštívit obvodního lékaře. Ten vám poradí a doporučí další postup.  

KAM DÁL: První anorektička byla císařovna Sissi. Její drastické diety jsou dodnes legendární

Klíčová slova: