Doplňky stravy: Jaké vitamíny a minerály si v zimě dopřát, abychom zůstali zdraví?

Jedním z nejdůležitějších vitamínů k posílení naší imunity je vitamín D
 

V zimních měsících je naše imunita často oslabená, protože nám chybí některé živiny, kterých v zimě bývá nedostatek. Patří mezi ně mimo jiné i vitamín D, který získáváme ze sluníčka. To ale rozhodně není vše, pro udržení našeho zdraví je potřeba si doplnit tyto základní vitamíny a minerály.

V tomto období je nejdůležitější pomocí našeho jídelníčku nebo doplňků stravy doplňovat vitamín C, vitamín D a zinek.

Vitamín D

Nejdůležitější ze zmíněných živin je nejspíše vitamín D, jehož množství v našem těle v zimních měsících prudce klesá.

Přes jaro a léto totiž tento vitamín získáváme jak ze stravy, tak i ze slunce, v zimě a na podzim slunečních paprsků ubývá a může se tak lehce stát, že vitamínu D najednou nemáme dostatek, a tomu je třeba předcházet.

Ve větším nebezpečí nedostatku vitamínu D jsou lidé s tmavší pletí. Ti by měli užívat doplňky stravy s vitamínem D po celý rok a u lidí světlejšího odstínu pleti je dostačující, pokud budou tento vitamín užívat pouze přes zimu a podzim.

Tento vitamín je nesmírně důležitý pro posílení naší imunity, která v tomto období dostává zabrat. Zároveň ale dokáže i velmi efektivně zlepšit stav pacientů trpících téměř jakoukoliv respirační chorobou, když je podáván v průběhu nemoci.

Vyšší příjem vitamínu D můžete zajistit také pomocí změny svého jídelníčku, a to přidáním jídel, které ho obsahují ve velkém množství. Jedná se zejména o:

  • tučné ryby
  • vajíčkové žloutky
  • orgány
  • sýr

Zinek

Tento stopový prvek je pro nás v zimě mnohem důležitější než kdy jindy.

Zinek pomáhá tělu se rychleji vypořádat s nachlazením a zkracuje tak dobu uzdravení. Tato schopnost se nejspíše hodí každému z nás, a to zejména v sezoně chřipek a nachlazení.

Vitamín C

Podobné účinky má i vitamín C, který posiluje naši imunitu a zároveň nám poté v průběhu nemoci pomáhá se s ní vypořádat.

Můžete si ho do těla dodávat pomocí doplňků stravy nebo pomocí zařazení potravin bohatých na vitamín C do jídelníčku; jsou to zejména:

  • pomeranč
  • mango
  • citron
  • kiwi
  • špenát
  • rajčata

Alternativou k potravinovým doplňkům je terapie červeným světlem. Různé vlnové délky světla vyzařované speciálními panely dokáží ovlivňovat funkce našeho těla a tedy i jeho funkce spojené s vitalitou. Červené a blízké infračervené světlo má pozitivní vliv na regeneraci těla, hormonální systém i vitalitu. Díky tomu příznivě ovlivňuje naše zdraví.

Zroj: Express

KAM DÁL: Máte neustále studené nohy? Může to být příznak vážných nemocí.