Emoční hlad: Zahnat dortem špatnou náladu neřeší skutečný problém

Jídlo nemusí být nepřítel
  |   zajímavost

Velkým tématem se v poslední době stalo emoční jedení, které vnesla na sociální sítě zejména Kristýna Dolejšová, zakladatelka projektu Za normální holky. Říká, že jídlo může být odměnou i trestem. Držení drastických diet někdy střídají dortíky a čokolády na oslavu jakéhokoliv úspěchu. Jídlo však nemá být primárním zdrojem radosti, ani odpírání. Co když jste se ale už dostali do začarovaného kruhu?

Jídlo je zdrojem potřebných živin pro náš život. Může se však stát, že se z potřebného zdroje pro přežití stane středobod vesmíru. Není nic špatného na tom dopřát si oblíbený pokrm nebo zákusek. Problém nastává ve chvíli, kdy skrze jídlo řešíte svoje emoce.

Asi každý v životě zažil, že si za odměnu koupil něco dobrého, zašel s rodinou na večeři nebo mu hlavou proběhlo: „Dneska si tu zmrzlinu opravdu zasloužím.“ Emočním jedením však upozaďujete své pocity a dostáváte se do koloběhu výčitek a neustálých nových startů, že od zítra už to bude lepší. Jídlo však možná neřeší skutečný problém.

Stres v práci nadělá pěknou paseku

Každý jedinec má trochu jiné nastavení mysli. V jádru však obvykle řešíte ty samé běžné problémy. Spouštěčů emočního jedení může být hned několik:

  • stres v práci
  • vztahové a zdravotní problémy
  • starosti ohledně financí
  • přílišná kontrola nad jídlem
  • drastické diety
  • potlačování vlastních pocitů
  • neschopnost ovládat vlastní emoce

Potlačování emocí vede k mnoha problémům

Pocit nenaplnění, nedostatečné lásky, porozumění a kontaktu může být problémem již od dětství. Zatímco někdo se do „pasti“ emočního jedení dostal až na základě současné situace, u jiného jedince se může jednat o dlouhodobou záležitost.

V obou případech se však jedná o potlačování emocí, které jsou spouštěčem emočního jedení, jak uvádí i výživová poradkyně Aneta Sadílková. Základem je uvědomit si a přiznat, že vaše emoce skutečně zajídáte. V tomto případě je vhodné vyhledat pomoc odborníka.

Desatero, jak bojovat s emočním hladem

Důležitým bodem je uvědomit si, jak se cítíte v případě, že emočnímu jedení propadnete. Uspokojení jídlem je záležitost pouze dočasná. Často lidé trpící emočním hladem sahají po odměnách v podobě jídla již automaticky. Jak tedy nahradit emoce z jídla emocemi prospěšnými? Dostaňte se z neustálého koloběhu. Zajídáte smutek, a naopak za odměnu si dopřáváte oblíbené dobroty? Téměř vždy vás dožene pocit viny, který vede opět k tomu, že sáhnete po oblíbeném jídle.

Začněte hned!

  1. Zeptejte se sami sebe, zda je váš hlad skutečně fyzický, či je pouze reakcí na nějakou situaci.
  2. Nikdy nehladovte. Jezte vyvážená jídla bohatá na potřebné živiny. Jídlu vždy věnujte pozornost a nejezte ve spěchu. Jídlo řádně vnímejte.
  3. Pokud hubnete, nevyřazujte oblíbené potraviny z jídelníčku najednou, ale postupně je nahrazujte zdravějšími alternativami.
  4. Svěřte se. Začněte u rodiny, přátel, blízkých. Kdykoliv vyhledejte odbornou pomoc.
  5. Bojujte s nudou. Je známo, že nuda vás může vést k jejímu zahnání právě jídlem. Najděte si takové volnočasové aktivity, které vás myšlenek na jídlo zbaví.
  6. Pořiďte si deník. Deník může být ideálním pomocníkem na vypsání se z negativních i pozitivních emocí namísto otevření ledničky.
  7. Sportujte. Ať už se bude jednat o procházku se psem, plavání, posilování či týmové sporty, rozhodně přijdete na jiné myšlenky.
  8. Poznejte sami sebe. Uvolněte se a více vnímejte své tělo. Můžete vyzkoušet meditaci, poradit se s terapeutem či dietologem.
  9. Nebuďte na sebe tak přísní. Vaše úspěchy a progres potřebují čas.
  10. Nevzdávejte to. Stačí jen malé pokroky. Žádné pochybení nebo vychýlení od vaší snahy není důvodem, abyste začínali od začátku.

Zdroje: healthline.com, paraple.cz, mayoclinic.org, rehabilitace.info, Podcast Follow Your Magic 

KAM DÁL: Pálí vás jazyk? Může se jednat i o symptom endokrinních poruch.

Klíčová slova: