Jestli vám hrozí infarkt, poznáte i podle očí. Stačí si prozkoumat duhovku

Úkaz, který může prozradit, že čelíte vyššímu riziku vzniku infarktu, je šedý a nachází se hned vedle duhovky, zrak ale nijak neovlivňuje
  |   zajímavost

Tento kardiovaskulární stav je jedním z nejnebezpečnějších, je totiž velmi těžké zjistit, jestli k němu nemáme blízko. Není to ale nemožné. Způsobují ho určité rizikové faktory, mezi které patří mimo jiné i tuk usazený v tepnách. Tento nežádoucí stav se může projevit v určité části očí.

  • Oči nám nejen umožňují vidět svět kolem nás, ale dokonce nám mohou i prozradit, jestli náhodou není něco špatně s naším zdravím, jak uvádí web Express.

Určité části oka nám dokonce mohou napovědět, jestli nečelíme zvýšenému riziku vzniku infarktu. Tukové usazeniny, které se osobám se zvýšeným rizikem vzniku kardiovaskulárních problémů včetně infarktu usazují v tepnách, mohou být viditelné dokonce i na očních bulvách.

Na očích se tento zdravotní problém projevuje jako šedé kruhy, které se v případě zvýšeného množství usazeného tuku v tepnách objevují kolem oční duhovky.

Jejich výskyt je zaznamenán zejména u seniorů.

„Přestože samozřejmě nemůžete vidět, jakým způsobem vaše srdce funguje, existují určité známky toho, že s ním není něco v pořádku. Je proto potřeba vědět, o jaké známky jde, a pečlivě je sledovat. Prevence je v případě kardiovaskulárních onemocnění tou nejlepší cestou,“ řekl ředitel centra pro klinickou anatomii Adam Taylor.

Oční lékař tak může mimo problémy se zrakem zjistit, jestli máte vysoký ktervní tlak, nebo jestli je u vás zvýšené riziko infarktu myokardu.

Pozná to podle toho, jestli jsou vaše tepny mnohem menší než žíla, nebo naopak, a nemají tak mezi sebou ten správný poměr.

Lze tak zjistit, jestli je u vás vyšší riziko vzniku kardiovaskulárních problémů.

Zrak se vám nezhorší

Šedý prstenec v oku, který se v něm utváří v důsledku usazeného tuku, se většinou začíná objevovat v horní a spodní části duhovky.

Nepoznáte ho ale tak, že byste se zaměřovali na zhoršení vašeho zraku, ten totiž tento úkaz nijak neolivňuje.

Mezi další příznaky srdečního infarktu patří:

  • Bolesti v paži nebo obou pažích
  • Dušnost
  • Nevolnost
  • Bolest na hrudi
  • Pocit slabosti
  • Točení hlavy
  • Bolest čelisti, krku nebo zad

Zdroj: Express

 

KAM DÁL: Omicron: Jak poznat, že jste se nakazili covidem, pokud jste plně očkovaní?

Klíčová slova: