Jmelí není jen dekorace: Připravte z něj tinkturu nebo čaj

Jmelí je nejenom dekorací, ale i léčivou bylinou
  |   zajímavost

Jmelí představuje nejenom oblíbenou vánoční dekoraci, ale i druh rostliny s mnoha zajímavými účinky na lidské zdraví. Podívejte se, jak může být jmelí prospěšné a jak si připravit tinkturu nebo čaj.

Jmelí před vánočními svátky zaplavuje trhy a najdeme ho snad všude. A to nejenom v přírodní zelené podobě, ale i ošetřené různými barevnými spreji pro doladění dokonalého dekorativního dojmu. Věděli jste ale, že ze jmelí si můžete připravit čaj nebo třeba tinkturu a využít tak jeho léčivé účinky? K tomu samozřejmě budete potřebovat přírodní nijak nebarvené jmelí.

Jmelí a jeho účinky na zdraví

Mezi rostlinami najdeme celou řadu druhů, které jsou bohaté na zajímavé látky a sloučeniny prospěšné pro lidské tělo. Do této skupiny rozhodně patří i jmelí. Aby bylo možné prokázat skutečné pozitivní dopady na organismus, provádí se mnoho studií. Výsledkem je například zjištění, že jmelí může pomáhat pro snížení úzkosti a podporovat kvalitní spánek, který je také důležitý pro zvládání náročných situací a správně fungující psychiku.

Při pravidelném užívání a dávkování může podle výzkumů jmelí pomáhat také proti vysokému krevnímu tlaku. Přirozené antioxidační účinky jsou prospěšné pro zlepšování krevního oběhu a celkové zdraví srdce a cév.

Dalším výrazným a zajímavým účinkem je podle studií také podpora imunitního systému, kdy má jmelí přirozené antioxidační, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Nedávné výzkumy navíc ukazují, že by se mohlo jednat i o pozitivní vliv na zdraví dýchacích cest a zmírňování problémů, jako je například astma.

Čaj ze jmelí

Poctivý čaj ze jmelí má největší sílu, když se připravuje za studena, aby nedošlo k poškození cenných látek. Použít můžete čerstvé nasekané jmelí, nebo je možné zakoupit nať ze jmelí již v usušeném stavu rovnou pro přípravu čaje. Jednu lžičku nati ze jmelí vložte do 250 ml studené vody a nechte přes noc louhovat. Ráno mírně ohřejte a sceďte.

Návod na výrobu tinktury z jmelí

Základní princip přípravy tinktury není nic složitého. Budete potřebovat zhruba 100 gramů sušené natí ze jmelí, 100 ml silného minimálně 40% alkoholu. Připravte si vhodnou nádobu, kterou budete moci uzavřít. Jmelí musí být celé potopené v alkoholu, aby se mohlo dostatečně macerovat. Na tmavém místě ponechte zhruba 7 týdnů a ideálně každý den protřepejte. Následně tinkturu přeceďte a nechte pár dní usadit. Užívejte zhruba 15 kapek rozpuštěných ve vodě dvakrát až třikrát denně. Maximální doba užívání by neměla překročit 8 týdnů.  

Zdroj: www.indigo-herbs.co.uk, www.verywellhealth.com

KAM DÁL: Probiotika důležitá pro trávení: Nejlepší zdroje v potravinách.

Klíčová slova: