Probiotika důležitá pro trávení: Nejlepší zdroje v potravinách

Mezi potraviny bohaté na probiotika patří kvalitní jogurty
  |   zajímavost

Probiotika jsou klíčová pro správně fungující trávení. Jedná se o živé mikroorganismy, které osidlují střevní mikroflóru. V jídelníčku proto nezapomínejte na zdroje probiotik v potravinách. V případě potřeby prospěšné bakterie doplníte i ve formě vhodného přípravku.

Probiotika v potravinách představují způsob, jak podpořit zdravé trávení i činnost imunitního systému. Zdravý a vyvážený jídelníček by proto měl obsahovat některé z níže uvedených potravin. V některých případech můžete přidat také kvalitní doplňky stravy.

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou nedílnou součástí lidského těla. Jedná se o biliony bakterií, které osidlují trávicí trakt, konkrétně střeva. Nedostatek probiotik nebo nerovnováha mezi jednotlivými kmeny bakterií může zapříčiňovat vznik celé řady problémů a chronických onemocnění. Studie říkají, že špatný stav střevní mikroflóry může způsobit také vznik cukrovky 2. typu, obezity nebo nejrůznější zánětlivá onemocnění střev. Pro správné fungování trávení, kdy budou symbiotické bakterie pomáhat s trávením, syntézou a zpracováním vitamínů nebo vlákniny, je potřeba vyvážený poměr jednotlivých druhů bakterií.

Přírodní probiotika v potravinách

Pro doplnění střevní mikroflóry není nutně potřeba užívat speciální doplňky stravy. Pro zdravého člověka stačí zařadit do jídelníčku některé z následujících potravin. Jedná se o přirozené zdroje přírodních probiotik, kdy si organismus sám vezme vše potřebné. V seznamu vhodných potravin nechybí ani alternativy vhodné pro vegany.

  • kvalitní jogurt s aktivní kulturou
  • kysané zelí
  • měkké sýry
  • kefír a acidofilní mléko
  • poctivý kváskový chléb
  • tempeh (vyrábí se z fermentových sójových bobů)

Jsou probiotika z potravin lépe využitelná než z doplňků?

I když se často uvádí, že probiotika z potravin jsou pro lidské tělo obecně výhodnější, studie to zatím jednoznačně nepotvrzují. Výzkumy, kde se hodnotí účinnost probiotik ze stravy a těch, které jsou podávané ve formě doplňků, pracují se zdravými i nemocnými lidmi. Z výsledků je patrné, že obě varianty jsou pro lidské tělo prospěšné. Je tak dobré kombinovat oba zdroje.

Kdy a jak brát probiotika?

V běžném životě pro zdravé trávení dostačuje vyvážená strava s obsahem přírodních probiotik. Především při užívání antibiotik však dochází k negativnímu ovlivnění střevní mikroflóry. S dávkováním začněte ideálně hned po zahájení léčby antibiotiky. Dále pokračujte minimálně dva týdny po dokončení antibiotické léčby. Podle konkrétního druhu se užívají buď s jídlem, nebo nalačno. Vždy pečlivě následujte pokyny uvedené na balení.

Zdroj: nccih.nih.gov, webmd.comtheconversation.com

KAM DÁL: Povinné očkování nestačí, nemoci jako záškrt či černý kašel se vracejí. Lékař vysvětlil, kdo je nejvíc v ohrožení.