Jste stále unaveni? Na vině může být i nedostatek běžného vitamínu

Extrémní únava může být jedním z příznaků nedostatku vitamínu B12 nebo folátu
  |   zajímavost

Pokud se cítíte neustále vyčerpaně, může se jednat o nedostatečný příjem určitého vitamínu, který je pro správné fungování našeho těla nezbytný. Dlouhotrvající únavu, se kterou vám nepomůže ani kvalitní odpočinek, tedy rozhodně nesmíte ignorovat.

Dlouhu trvající únava může být mimo jiné i jedním ze symptomů nedostatku vitamínu B12 nebo B9 (folát), jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba. Nedostatek folátu nebo vitamínu B12 způsobuje stav zvaný anémie. Nedostatek těchto vitamínů totiž negativně ovlivňuje správnou funkci červených krvinek.

Červené krvinky mají v našem těle hned několik velmi důležitých funkcí, jednou z nich je přenášení kyslíku po těle pomocí látky zvané hemoglobin. Anémie je označení pro stav, kdy naše tělo nemá dostatek červených krvinek, nebo také pro stav, kdy červené krvinky v těle neobsahují dostatek hemoglobinu, což ovlivňuje jejich funkci.

Symptomy nedostatku vitamínu B12 a folátu

Mezi příznaky nedostatku těchto dvou druhů vitamínů patří zejména extrémní únava, mohou se k ní přidat ale i další symptomy, jako:

  • bolavý a červený jazyk
  • problémy se zrakem
  • vředy v ústech
  • psychické problémy (deprese, zmatení)
  • problémy s pamětí, porozuměním a úsudkem

Vitamín B12 a B9 si můžete lehce doplnit pomocí vyvážené stravy. Vysoké množství vitamínu B12 najdete zejména v mase, mléku, rybách, sýru, vajíčkách a v některých obohacených cereáliích. Potraviny bohaté na folát zahrnují rajčata, brokolici, špenát, zelené fazole, chřest a další.

Nedostatek vitáminu B12 v těle ale může mimo jiné způsobovat i perniciózní anémie. Jde o stav, který našemu tělu znemožňuje vstřebávat vitamn B12 z potravy. V případě, že na sobě zpozorujete výše zmíněné příznaky, se proto o dalším postupu raději poraďte se svým lékařem.

Zdroj: National Health Service, Express

KAM DÁL: Rakovina: S prevencí pomůže jedno exotické ovoce.

Klíčová slova: