Lékárnička na cesty: Lékařka radí, co nesmíte zapomenout

V lékárničce by mimo jiné neměla chybět antihistaminika, a to hned v několika formách
  |   zajímavost

Sezona dovolených je v plném proudu. Abychom si mohli výlety, koupání a kempování bez starostí užít, je nutné si sbalit vše potřebné, a to hlavně do lékárničky. MUDr. Ludmila Mazylkinová prozradila, co v ní nesmí chybět.

Jednou z těch nejdůležitějších věcí při výletech po Čechách či do zahraničí je vzít si s sebou léky, které pravidelně užíváte, a nezapomenout přibalit ani několik dávek navíc, kdyby se vaše dovolená nečekaně protáhla.

Důležité je také se předem ujistit, jestli na dovolené budete moci léky skladovat podle přiložených instrukcí, v opačném případě by se mohla snížit jejich účinnost. „Některé léčivé přípravky vyžadují přechovávání v lednici, jiným třeba nesvědčí vlhko nebo sluneční paprsky. Vždy bychom si proto měli přečíst příbalový leták a v případě nejasností se spojit se svým praktickým lékařem nebo ošetřujícím specialistou, eventuálně lékárníkem, kteří nám poradí, jak s lékem nakládat, abychom nenarušili jeho účinnost,“ vysvětluje hlavní lékařka sítě zdravotnických zařízení MOJE AMBULANCE MUDr. Ludmila Mazylkinová.

Jaké léky si zabalit s sebou na dovolenou

Problémy vyžadující léčbu mohou nastat již při cestě do cílové destinace. Může se vám totiž udělat špatně z jízdy v dopravním prostředku. Tento stav se odborně nazývá kinetóza a v některých případech mu lze předejít žvýkáním žvýkačky. Pro jistotu byste si ale měli sbalit volně prodejné léky, které vám s tímto nepříjemným stavem vyvolávajícím nevolnost pomohou.

Na dovolené většina z nás pozmění svůj běžný jídelníček, to může mít za následek celou řadu trávicích problémů. S průjmy způsobenými novou dietou či virózou vám pomůže aktivní uhlí nebo léky na průjem na bázi jílu. Pokud cestujete do teplých krajin, může vás průjem v kombinaci s horkým počasím i dehydratovat, ideální je tedy přibalit i rehydratační roztok. Měli bychom ale počítat i se zácpou a přibalit si šetrné projímadlo.

Změna jídelníčku se ale může projevit i alergickou reakcí, v lékárničce by vám proto neměla chybět ani antihistaminika, která alergickou reakci tlumí. Nezapomínejte jak na antihistaminika ve formě tablet, tak ani masti na kožní alergické reakce.

Zdravotní problémy, které nás mohou potkat kdekoli

Dále je nutné myslet i na běžné potíže, které nás mohou potkat kdekoli. Patří k nim mimo jiné i bolesti a horečka. Nezapomínejte tedy na léky s obsahem paralenu a ibuprofenu. „Vždy bychom ale měli mít na paměti, že bolest a horečka jsou pouze příznaky konkrétního onemocnění, eventuálně úpalu či úžehu. Pokud léky nezaberou nebo potíže do dvou dnů neustoupí, měli bychom kontaktovat lékaře. Samozřejmě je ale nutné zvažovat i ostatní okolnosti a brát v úvahu i věkovou kategorii nemocného. U dětí a seniorů se zdravotní stav může rychleji zhoršit než u jinak zdravých mladých jedinců,“ upozorňuje MUDr. Mazylkinová.

Dále bychom také měli být celoročně připraveni na běžnou respirační virózu. V lékárničce tedy nesmí chybět ani antiseptické spreje na bolest v krku, nosní kapky na ucpaný nos, ideálně s obsahem mořské vody. Nesmíme zapomínat ani na přípravky k léčbě vlhkého i suchého kašle, na ochranu před sluncem, dezinfekci, náplasti, obvaz, obinadlo, nůžky, pinzetu a přípravek, který podporuje hojení ran.

Zdroj: MOJE AMBULANCE

KAM DÁL: Jak správně odstranit klíště: Lékařka prozradila, na co si dát pozor.

Klíčová slova: