Máte rozostřený zrak? Toto video vám prozradí, jestli nemáte astigmatismus

Rozmazané vidění nezpůsobuje pouze krátkozrakost a dalekozrakost, ale mimo jiné také astigmatismus
  |   zajímavost

Pokud přemýšlíte o návštěvě očního lékaře, ale nejste si jistí, jestli je to nutné, existují způsoby, jak si zrak zkontrolovat v pohodlí domova. Jednoduchý test vám prozradí, jestli trpíte cylindrickou oční vadou a měli byste uvažovat o pořízení brýlí.

Oční lékařka na sociálních sítích sdílela video, pomocí kterého si můžete jednoduše zkontrolovat váš zrak. S pomocí jednoduchého testu, který specialistka ve videu poskytla svým sledujícím, se totiž můžete během několika vteřin dozvědět, jestli netrpíte cylindrickou oční vadou neboli astigmatismem.

Astigmatismus je velmi běžná oční vada, která ovlivňuje způsob zakřivení oční čočky, jak na svém webu uvádí Mayo Clinic. Člověk, který touto vadou trpí, vidí rozmazaně na dálku i na blízko. Tato vada je často vrozená a ve většině případů ji doprovází krátkozrakost, dalekozrakost nebo obě tyto oční vady.

Mezi symptomy astigmatismu patří:

  • rozostřený zrak
  • bolesti hlavy
  • nepříjemné pocity v očích
  • problémy se zrakem zejména při sníženém osvětlení
  • mhouření očí

Jak zjistit, jestli trpíte astigmatismem

Na videu, které sdílela specialistka v oboru, je možné vidět několik čar, které směřují do různých světových stran, a tečku uprostřed. Předtím, než s testem začnete, je ale nutné odstranit si z očí čočky, brýle a cokoliv dalšího, co by mohlo test ovlinit.

Nejdříve si zakryjte rukou pravé oko a upřeně se dívejte na tečku uprostřed. Pokud vám po chvilce bude připadat, že jsou některé čáry širší či ostřejší než jiné, je velmi pravděpodobné, že trpíte cylindrickou oční vadou. Stejný postup poté zopakujte i s druhým okem.

Tento test ale není náhradou návštěvy očního lékaře, spíše vám může jen napovědět, že s vaším zrakem něco není v pořádku.

 

@officialstyleoptique Astigmatism test #astigmastism #test #screener #eyes #eyehealth #optometry #fyp ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

 

 

Zdroj: Mayo Clinic, TikTok/@officialstyleoptique

KAM DÁL: Rakovina kůže: Jak ji spolehlivě poznáte hned na začátku.

Klíčová slova: