Mrtvice a infarkt: Můžete se jim vyhnout úpravou jídelníčku, zásadní je vitamín K. Kde ho najdeme?

Vědci zjistili, že jídelníček bohatý na vitamín K snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění až o 34 %
 

Kardiovaskulární choroby si každoročně vyžádají miliony životů. Podle světové zdravotnické organizace je tento druh nemocí nejčastější příčinou smrti na světě. Nové vědecké poznatky naznačují, že vitamín K je skvělým pomocníkem v prevenci těchto onemocnění. Víme, v jakých potravinách ho hledat.

"Kardiovaskulární onemocnění" je zastřešující termín pro onemocnění postihující srdce a cévy. Tato onemocnění mohou mít mnoho příčin, vědci se ale domnívají, že určité potraviny by mohly riziko těchto nemocí výrazně snížit

Výzkumy naznačují, že pokud do naší stravy přidáme vitamín K, můžeme tak snížit riziko vzniku zdravotních problémů týkajících se srdce a cév až o 34 %, tato studie byla provedena na vzorku 50 000 jedinců.

Existují dva druhy vitamínu K:

Vitamín K1: V největším množství se nachází zejména v zelené listové zelenině, jakou je špenát nebo růžičková kapusta, a rostlinných olejích.

Vitamín K2: Tento druh vitamínu K se nachází ve vejcích, různých typech masa a fermentovaných potravinách.

Vědci dle výsledných dat potvrdili, že lidé, kteří se zúčastnili studie zkoumající příjem vitamínu K a jeho účinky na lidské zdaví, vykazovali jisté změny.

Participanti, kteří do svého jídelníčku zařadili vysoké dávky vitamínu K, měli na konci výzkumu o 21 % nižší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni s kardiovaskulárním onemocněním.

Jedna z výzkumnic Nicola Bondonno v tiskové zprávě uvedla následující: „Současné dietní pokyny pro konzumaci vitamínu K jsou obecně založeny pouze na množství vitamínu K1, které by člověk měl konzumovat, aby zajistil, že se jeho krev může srážet.“

„Existuje však stále více důkazů, že větší příjem vitamínu K (tedy nad rámec současných pokynů) nám může poskytnout potřebnou pomoc s prevencí kardiovaskulárních chorobK úplnému pochopení toho, jak přesně nám vitamín K pomáhá s prevencí kardiovaskulárních chorob v našem těle, je zapotřebí více výzkumného materiálu,“ vysvětlila.

„Zatím ale věříme, že vitamín K funguje tak, že nás chrání před usazováním vápníku v hlavních tepnách těla, což by později mohlo vést k cévní kalcifikaci," dodala.

Mezi nejčastěji se vyskytující srdeční onemocnění patří:

  • Onemocnění cév
  • Problémy se srdečním rytmem
  • Onemocnění srdeční chlopně
  • Onemocnění srdečního svalu
  • Srdeční vady, se kterými jste se narodili
  • Srdeční infekce

Mezi příznaky tohoto onemocnění patří mimo jiné:

  • Bolest nebo tlak na hrudi
  • Dušnost
  • Bolest, necitlivost, slabost nebo chlad v končetinách

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jestli vám hrozí infarkt, poznáte i podle očí. Stačí si prozkoumat duhovku.


Životní styl

Zdraví

Hobby