Oblíbený doplněk stravy zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty, varují vědci

Každodenní konzumace kyseliny listové vede ke zvýšenému riziku rakoviny prostaty
  |   zajímavost

Většina doplňků stravy nám pomáhá ke zlepšení celkového zdravotního stavu, některými z nich ale můžeme docílit pravého opaku. Jeden typ doplňku stravu podle expertů může dokonce přispívat ke vzniku nádoru.

Podle webu Mayo kliniky nám mohou nejrůznější doplňky stravy pomoci doplnit do našeho jídelníčku všechny potřebné vitamíny a minerály, nejedná se ale o náhradu pestré stravy.

Některé potraviny mají totiž oproti doplňkům stravy hned několik výhod. Patří mezi ně i fakt, že jsou tato jídla komplexní. To znamená, že obsahují celou řadu důležitých živin, které naše tělo potřebuje, na rozdíl od většiny doplňků stravy.

Další výhodou je, že obsahují tolik potřebnou vlákninu, která nám pomáhá nejen se správným zažíváním, ale také snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny.

V některých potravinách můžeme najít i složky, které nám pomáhají bránit se škodlivým látkám. Mezi tyto složky některých potravin patří mimo jiné i antioxidanty, které nám pomáhají předcházet poškození buňek.

Lidé, kteří jsou zdraví a jejich jídelníček je vyvážený, mohou získat všechny potřebné vitamíny a minerály ze své stravy, to ale neplatí o následujících skupinách lidí:

  • těhotné ženy
  • osoby starší 50 let
  • lidé trpící nechutenstvím
  • ti, kteří trpí zdravotními problémy souvisejícími s nedostatkem některých živin

V některých případech je tedy konzumace doplňků stravy nutná. V žádném případě se ale nedoporučuje překračovat doporučené dávkování, v opačném případě byste si mohli spíše uškodit.

Ne všechny doplňky stravy jsou ale pro naše tělo pouze benefitem. Studie poukázaly na to, že doplňky stravy s obsahem kyseliny listové, která v našem těle podporuje tvorbu červených krvinek, mohou zvýšit riziko rakoviny prostaty.

„Tato klinická studie potvrdila, že každodenní konzumace 1 mg kyseliny listové je spojena se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prostaty,“ stálo v závěru výzkumu.

Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine

KAM DÁL: Alergie na pyl: Můžete se jí zbavit i bez prášků.

Klíčová slova: