Onemocnění dásní: Jakým potravinám bychom se měli raději vyhnout

Onemocnění dásní je pro náš organismus tak nebezpečné, protože v ústní dutině způsobuje záněty, které se poté šíří po těle
 

Paradontóza je problémem většiny dospělých lidí. Této nemoci se bohužel velmi těžko zbavuje, nicméně to ale není nemožné. Nejdůležitější je v tomto případě ale, stejně jako u mnoha dalších onemocnění, prevence. Stačí ze stravy vyřadit nebo alespoň omezit určité druhy jídel.

Za vznik nemocí dásní většinou může zubní plak. Usazuje se totiž na zubech a stává se živnou půdou nejrůznějších bakterií. Některé potraviny dokonce ke vzniku paradontózy přispívají více než jiné.

Touto nemocí bohužel v určité míře trpí většina dospělých. Je proto nezbytné vědět, jakým jídlům se vyhýbat a jak se nemoci zbavit.

„Onemocnění dásní je způsobeno zejména bakteriemi, které se hromadí v zubním plaku. Jedná se o infekci tkání podporujících zuby,“ uvedla Národní zdravotní organizace.

Větší množství zubního plaku totiž může způsobit to, že budou naše dásně bolestivé, nateklé a vznikne v nich infekce.

Velmi nebezpečná je neléčená infekce dásní, která může vést i ke vzniku různých, zdánlivě nesouvisejících zdravotních problémů.

Jaké potraviny přispívají ke vzniku onemocnění dásní nejvíce, prozradila zubní lékařka Hanna Kinsella.

Sodovky

Bublinkové nápoje jsou jedním z nejčastějších důvodů vzniku infekce v dásni. Je to zejména kvůli tomu, že při konzumaci narušují zubní sklovinu.

Obsahují totiž velké množství cukru, který se v ústech rozkládá na kyseliny.

Kyselé potraviny

Tento typ potravin může být pro naše zuby stejně závadný jako bublinkové nápoje. Při konzumaci jídel obsahujících kyseliny totiž naše sklovina měkne a stává se mnohem náchylnější.

Za nějakou dobu ale sliny v ústní dutině znovu obnoví neutráhní pH.

Chléb

Různé druhy těstovin a pečiva obsahují jednoduché sacharidy, které se poté mění na cukry. Nebezpečná je při konzumaci zejména jejich lepivá textura.

Tyto druhy jídla kvůli tomu často zůstávají nalepené na zubech nebo mezi nimi a způsobují mimo jiné i problémy s dásněmi.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Otrava jídlem: Běžné potraviny, které jsou nebezpečné pro domácí přípravu.